Battlefield 4 inceleme ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

25 Haziran 2016 Cumartesi

Battlefield 4 inceleme

Sizlere çoğunlukla açılışı atari salonlarından anılarımla açtığım olmuştur. Yine sizlere açılışı öyle yapacağım. O zamanlar fps oyun nedir hiç mi hiç bilgim yoktu. İki kişi oynadığımız şimdi ismini bile hatırlamadığım ekranda sadece hedef gözüken ve karşımıza çıkan düşmanları vurduğumuz bir oyundu. Bir de oyun makinesine bağlı tabanca veya uzi tarzı silahlar vardı. Aranızda hatırlayanlar oldu mu bilmiyorum ama silahlarımız ile ekrana saldıran düşman askerlerini vururduk. O oyunu 2 kişi oynamanın keyfini anlatamam. Ama her ne kadar 2 kişi oynasak da oyunun zorluk seviyesi arttırıldığı için çok dayanamazdık. Daha sonraları değişik daha kaliteli fps oyunlar gördük oynadık. Mesela ps1’de oynadığım Quake 2’yi asla unutamam. Yine ps1 demişken ps2’de oynadığım ve unutamadığım oyunlardan bir diğeri ise Battlefield 2 Modern Combat’tı. Yıllar geçti o Battlefield’ı oynamamın üstünden ve işte en son çıkan Battlefield oyununun incelemesini yapmak ise bugüne nasip oldu.

Modern fps denilince hepimizin aklına ilk gelen oyunlardan biridir Battlefield, ne zaman yeni bir oyununun trailer’ını görsek veya bir oyununu oynamaya başlayacak olsak hepimizin içini değişik bir heyecan kaplar. Bu oyuna başlarken de hepinizde olmuştur diye düşünüyorum. Oyunda 7 bölüm oynayabiliyoruz. Fakat sadece 7 mi? Diye sanki azmış gibi sorgulamayın zira turlar epey uzun ve easy’de oynamanıza nazaran bir o kadar da zor. Oyunumuzun hikâyesi ise kısaca şöyle. 2020’li yıllara doğru güçlenen Çin artık dünyada büyük söz sahibi ve süper güç olmuş bir ülkedir. Fakat bu durum bazı iç ve dış isyanları ve terör olaylarını tetiklemiştir. Bunun sonucunda burnunu her şeye sokan ve tek süper güç olmak isteyen Amerika olaya bir şekilde müdahale edilmesi gerektiğini düşünür ve özel bir timi bu göreve yollarlar.

Ekibimiz üç kişilik bir ekip bizim yönettiğimiz karakterin adı recker yanımızda ise pac ve irish adında iki asker daha var. Bir de sonradan ekibimize dahil olacak asyalı bayan eleman hannah var. Oynamayanlar için hannah ile ilgili fazla bilgi vermek istemiyorum yoksa sürprizi bozarım. Turlarda genellikle yalnız kalmıyoruz illa ki bir ki yanımızda oluyor. Hatta Çin’de esir düştüğümüz bir bölümde bile bize yardım eden bir eleman vardı. Battlefield 4’te olan bir yenili ise ekibimizdekilere emir verebilmemiz olmuş. Fakat bu o kadar detaylı bir emir verme opsiyonu içermiyor. Sadece belirlediğiniz siperlerden size ateş eden düşmanları hedef göstererek taciz ateşi yaptırabiliyorsunuz. Artık denk getirip vurabilirlerse ne ala.

Turlara girerken silah seçemiyorsunuz fakat turlarda bulunan özel mühimmat kutusunu bulduğunuzda istediğiniz silahı alabilirsiniz. İki silah kullanabiliyorsunuz ve bu silahları açmadan kullanamıyorsunuz. Silahları öldürdüğünüz askerlerden alarak veya turlarda bazı kıyı köşe yerlere saklanmış olanları bularak ya da bazı görev babında şeyleri yaparak sizden istenilen puanı yaptığınızda listeden birçok silahı açabilirsiniz.  Merminiz bittiğinde de yine mühimmat kutusunu bulmalısınız ya da hemen yakınınızda olan bir düşman askerinin silahı ne olursa olsun alıp kendinizi savunmalısınız. Oyunda benim en dikkatimi çeken noktalardan biri Battlefield’ta çok alıştığımız araç kullanımının az olması. Sadece bir turda tank ve panzer tarzı araç kullanabiliyoruz. 3. Oyunda hatırlarsanız mükemmel bir savaş uçağı ile oynadığımız harikulade bir tur vardı. Ama ne yazık ki bu oyunda öyle bir tur yok. Aralarda ufak tefek bot, tekne tarzı araçlar da var ama daha geniş kapsamlı bir anlamda yani helikopter, uçak gibi ve uydu bombalama silahları gibi vasıtalar yok. Araç kullanımı konusunda Battlefiled Call of duty’nin çok gerisinde kalıyor doğrusu.

Grafik bakımından çok kaliteli olan ve frostbite engine ile işi üst seviyeye taşıyan Dice hikâye modunu da biraz daha anlamlı hale getirirse sevinirim. Evet, son yıllarda oyunlar multiplayer modlara daha önem verir oldular ama senaryo modlarının da öyle eften püften savsaklamanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Müzik ve sesler oldukça başarılı hele hele bir tane çalan müzik var bayağı hoşuma gitti. Sonda credits’te de çalıyor hani. Çevre, karakter, silah ve hasar modellemeleri yine başarılı fakat Battlefield 4’ün pc’ye optimize sorunu hepimize deliye çevirmiştir. Genelde assassin’s creed’in alıştık ama Battlefiled’ın böyle sorunlarla karşımıza çıkmasına şaşırdım doğrusu. İr dünya güncelleme ile bile sorunları tam anlamıyla halledememişler. 

Yapay zekâya değinecek olursak oyundaki en kötülerden biri hem düşmanın hem de bizim yanımızdaki elemanların salaklıklarına örnekler verebiliriz. Bizim iki eleman sağ ve sol kanada geçip siper alıyorlar bende sanıyorum ki ‘’oh bana sağdan soldan saldıramazlar dikkatimi sadece önümdeki düşmana verip işlerini bitireyim’’ diyorum. Lakin saldırımı yaparken bir bakıyorum sağdan soldan bana birileri ateş ediyor. Meğerse düşman askerleri bizim elemanların yanında geçmiş de onların ruhu bile duymamış. Yani anlayacağınız sağınızı solunuzu hatta arkanızı bile kollayın yanınızdaki elemanlara güvenmeyin. Onlara emir vermede çok bir işe yaramıyor. Benim sadece bir turda çok işime yaradı o kadar. Ama her ne olursa olsun bizi en çok heyecanlandıran soluksuz oynadığımız Battlefield’lar olmadan yapamayız bence. Eksileriyle artılarıyla, hataları olsa da oynamaktan vazgeçmeyeceğimiz bir başka Battlefield oyununda görüşünceye kadar arkadaşlar sağlık ve esenle kalın. Hepinize iyi oyunlar.



Battlefield 4 Battlefield 4

Battlefield 4 Battlefield 4

Battlefield 4 Battlefield 4

Battlefield 4 Battlefield 4

Battlefield 4 Battlefield 4




0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!