Call of Duty: Advanced Warfare inceleme (pc) ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

3 Ağustos 2016 Çarşamba

Call of Duty: Advanced Warfare inceleme (pc)

Fps ( First Person Shooter yani öznel bakış açısı ya da kişisel bakış açısı da diyebiliriz.) denilince aklımıza belli başlı bu işin başını çeken popüler oyunlar geliyor. Tabii bunların yanı sıra bağımsız oyun yapımcılarının ve popüler oyunların gölgesinde kalan oyunlarda var, bu oyunların popüler oyunlarla beraber elimden geldiğince incelemelerini yapmaya çalışıyorum. Bugün ise Fps oyun denilince ilk akla gelen çoğumuzun belki de bir numarası olan konusunu 2.dünya savaşı boyutundan günümüzün ötesinde cereyan eden modern bir savaşa harikulade şekilde yansıtan SledgeHammer studios’un hazırladığı Call of Duty Advanced Warfare’in incelemesini yapacağız.

Oyunumuzun hikâyesi ile incelememize başlayalım. Yıl 2054 olmuş ve kuzey kore güney kore’ye büyük bir savaş başlatmıştır. Hedef g.kore’yi yok etmek, bunu gören Amerika her şeye burnunu soktuğu gibi bu savaşında dünya ülkelerine tehdit olacağını düşündüğü ve kendisinin süper güç olduğunu düşündüğü için asya’ya bir birlik göndermeye karar verirler bu birliklerin başında oyunda bol bol göreceğimizi Cormack vardır. Bizim yönettiğimiz karakterimiz ise mitchell adında bir askerdir ve onun arkadaşı will bu savaş konusunda biraz endişelidir mitchell ise rahat. Oraya gittikleri zaman çatışma esnasında kalkmaması gereken bir uçağı engellemek için will ve mitchell atılırlar bu esnada uçağa bomba koyacaklarken will’in eli sıkışır mitchell ona yardım edemez. Will ona gitmesini söyler ama gitmez o esnada will onu iter ama aynı anda bomba da patlar ve will ölür patlamanın etkisiyle savrulan mitchell ise ağır yaralanır ve ne yazık ki sol kolunu kaybeder.

Daha sonra Will’in cenazesinde Atlas diye büyük bir şirketin ( resident evil’da ki Umbrella’ya benziyor) sahibi ve babası Jonathan irons (kevin spacey modellemesini yaptığı) ile tanışır. İrons mitchell’e ‘’bizim 20 ileride giden teknolojimiz sayesinde kolunu sana tekrar geri verebiliriz der’’ gel bize katıl diye ekler. Bu teklifi kabul eden mitchell Atlas ekibine katılır ve sol kolu yapıldıktan sonra simülasyonlara katılır burada gideon ve joker adında yeni silah arkadaşları olur. Fakat simülasyon esnasında sol kolu tutukluk yapar ve koluna bir ince ayar yapılıp tekrar simülasyona girer ve tamamlar. Daha sonradan adı kva olan bir terörist grubu yok etmek için eve onların lideri olan hades’i yakalamak için görevlendirilirler. Ve bu görev esnasında grubumuza ilona adında bir bayan da eklenir. Beraber kva ile çatıştıktan sonra hades’i tam yakalayacakken mitchell bir kaza geçirir ve ilona’yı tam öldürecekken hades’i ağır bir şekilde yaralayan mitchell, hades ölmeden önce onun son sözleriyle şok olur. Hades onlara ‘’Irons biliyor’’ der ilona ve mitchell buna bir anlam veremezler ve kafalarında değişik sorular belirir.

Akabinde ise ilona hades’in onlara ölmeden önce verdiği bellek’te olan bir bilgiyi paylaşır. Bu bilgi kva’nın 4 yıl önce yaptığı bir saldırıyı İrons’ın bildiği üzerinedir. Yani hades’in İrons biliyor dediği şey tam da bu saldırıdır. Sonrasında gerçeği öğrenen adamlarını yakalayan İrons  adamlarına onları öldürmelerini emreder sadece gideon hariç. Bu esnada bir şekilde oradan kaçan mitchell ve ilona atlas’ın çatısında eski komutanı olan Cormack’ın sayesinde kurtulur. Bu olayın sonrasında cormack’ın da içinde bulunduğu ve atlas’ın gizli pis işlerini ortaya çıkarmaya çalışan sentinel adındaki gruba dahil olurlar ve bu grupla İrons’ın atlas2ına karşı büyük bir savaş verirler. Sentinel denen grupta Knox adında bir askerde grubumuza dahi olur. Daha doğrusu biz onun grubuna dahil oluruz. Daha sonra atlas’ın yanlış işler yaptığını kabul eden gideon’da bize katılır ve birlikte son savaş verilir. Bundan sonrasını yazmayacağım bu kadarını bile çoğunuzun oyunu oynadığını var sayarak ve affınıza sığınarak yazdım.

Gelelim oyunumuzun mekaniklerine oyunda dolu dolu 15 bölüm oynayabiliyoruz. Yine 2 silah kullanabiliyoruz silahlarımız kendimizin seçme şansı yok bize otomatik veriliyor. Sadece öldürdüğünüz düşman askerlerinde düşen silahları alabilirsiniz. Merminiz bittiğinde de eğer cephanelik yoksa bunu yapabilirsiniz. Genelde turlarda ekip halinde ilerliyoruz pek tek başımıza ilerlediğim olmuyor grup halinde ilerlediğimizde ne yazık ki herkes kendi başına hareket ediyor. Yani ekibinizdeki adamlarınıza emir filan veremiyorsunuz. Mesela Battlefiled 4’te kısmen de olsa askerlerimize emir verebiliyorduk. Eski 2.dünya savaşı konulu olan Call of Duty’ler de de pek emir verme hatırlamıyorum. Bu konuda iyi olan Brothers in Arms’tı. Umarım bundan sonraki oyunlarda emir verme olur. Yine sağlığımız azaldığında hemen bir yere sinerek hakkımızı eski haline getirebiliriz. Ta eski oyunlarda olan bize atılan el bombalarını gerisin geriye atabiliyoruz. Tek fark bu bombalar bir acayip uçuyorlar. Bu oyun gelecekte geçtiği için bazı ileri teknolojik ekipman veya silahlarımız olabiliyor. Mesela adına exo suit denilen ve kaslarımıza ivme kazandıran bir item kullanabiliyoruz. Bu exo suit sayesinde daha yükseğe zıplayabiliyor aynı zamanda daha hızlı koşabiliyoruz.  Turların içinde yapılması gereken bazı görevleri yaptığınızda ve turu geçtiğinizde size puan veriliyor bu puanla exo suit’inizi geliştirebiliyorsunuz. Geliştirmelerin ilk aşaması bir puanken sonrakiler 2 puan onun için turlardaki görevleri daha iyi yapıp tüm geliştirmeleri açmaya çalışın.

Bunun yanı sıra otomatik açılan bir kalkan kullanabiliyoruz. Elektro manyetik pulse ve yavaşlatma gibi başka yeteneklerimizde mevcut. Oyunda aynı eski oyunlarda olduğu gibi bazı araçlarda kullanabiliyoruz, bir bölümde acayip gelişmiş silahları bulunan bir tankı kontrol edebilirken bir başka görevde F-16’ların 2054 versiyonu olabilecek bir uçağı kontrol edebiliyoruz. Az da olsa bir bölümdü yanlış hatırlamıyorsam droid tarzı bir araç ile düşmanları havadan indiriyorduk. birde Alien filmindekine benzer zırhlı ve gelişmiş silahları bulunan robot tarzı bir makine kullandığımız bir bölüm var.

Sonuç olarak grafikleri kaliteli ama hikâye olarak daha da kaliteli ve film tadında olan görselleri ile çok iyi olmadığını düşündüğüm müzikleri de olsa işi hikâye ve doyurucu turları ile tamamlıyor. Hasar modellemeleri bir Battlefield 4 olmayabilir ama gerek çevre gerek karakter ve silah modellemeleri de harika olduğunu söyleyebilirim. Sadece benim düşüncem artık bundan sonraki Call of duty’lerde nasıl şimdikinde eskilerinde olmayan geliştirme koydularsa aynı şekilde silah geliştirmeleri ve tura girmeden istediğimiz silahı seçme gibi yenilikler olmalıdır. Bu oyunun eski oyunlara nazaran bir diğer özelliği ise yönettiğimiz karakterin yüzünü ve sesini daha fazla görmemiz ve duymamız olmuş. 

Eski oyunlarda bırakın yüzünü görmeyi sesini bile duymadığımı oyunları vardı Call of Duty’nin. Yapay zekâ ise düşmanların oldukça iyi iken bizim elemanların yok denecek kadar az. Pek size yardım ettikleri söylenemez. Ne koruma ateşi yapıyorlar ne de sizinle koordine olabiliyorlar sadece süs gibi senaryo gereği yanınızda geziyorlar. Zaten bir de mir de veremiyoruz onun için turlardan kendi bildiklerine hareket ediyorlar. Ama her ne olursa olsun hangi oyunu çıkarsa çıksın merakla bekleyip oynayacağımız belki de en iyi modern savaş oyunlarında biridir Call of Duty. Eskiden rakibi Medal of honor ve Brothers in arms’ken işi modern düzeye taşıdıktan sonra tek rakibi olarak gözüken Battlefiled’le olan çekişmelerini daha yıllar boyu göreceğimize benziyor. İyi oyunlar.



Call of Duty: Advanced Warfare Call of Duty: Advanced Warfare

Call of Duty: Advanced Warfare Call of Duty: Advanced Warfare

Call of Duty: Advanced Warfare Call of Duty: Advanced Warfare

Call of Duty: Advanced Warfare Call of Duty: Advanced Warfare

Call of Duty: Advanced Warfare Call of Duty: Advanced Warfare




0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!