Tekken 6 inceleme (psp nostalji) ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

15 Şubat 2016 Pazartesi

Tekken 6 inceleme (psp nostalji)

Yıllar önce atari salonlarında birçok dövüş oyunuyla karşılaştım, kâh arkadaşlarımızla kâh tanımadığımız insanlarla kıyasıya bir mücadeleye girdik bir jeton uğruna. Bazıları çok zevkli ve devamlı oynamaktan vaz geçemediğimiz efsane karşılıklı dövüş oyunlarıydı. İlk başlarda arcade olan ve hikâye filan olmayan sıradan ama çok zevkli yapımlardan yıllar sonra daha kaliteli grafiklere ve bol karakterlere ve geliştirilmiş hikâyelere kadar birçok yenilik gördük. İşte o efsane atari salonu oyunlarından biri olan efsane yapım tekken’in en son çıkan oyunu 6’yı bugün inceleyeceğiz.

Gelelim incelememize tekken bildiğiniz üzere bir dövüş turnuvası zaten önceki oyunları oynayanlar kesinlikle hikâye konusunda donanımlıdırlar. Ama yine hatırlatmak gerekirse aslında aile şirketi mishima zaibatsu’nun ve kazuya,jin ve heihachi üçgeni arasında geçen bir aile çekişmesi diyebiliriz. Birde buna dahil olan ve birçok yönden birbirine yakın hikayeleri olan ve yine tekken turnuvasında yolları kesişmiş dövüşçüler var. Filmini izlediyseniz daha iyi anlarsınız diyeceğim ama filmi o kadar da aydınlatıcı olmamış fakat anime filmi olan blood vegeance’ı izlemenizi tavsiye ederim.

Oyunumuzun incelemesine menümüzden başlayalım. arcade battle: burada adından da anlayacağınız üzere istediğiniz karakteri seçip karşınıza gelen rakiplerinizle devamlı dövüştüğünüz bir mod. Story battle: yine adında anlayacağınız üzere karakterlerin hikâyelerinin var olduğu mod. Ghost battle: bu mod’un tam olarak neye hizmet ettiğini anlayamadım. Oynayıp ta ne işe yarıyor çözemedim boşuna konulmuş bir mod bence. Challenge battle: time attack, survival ve gold rush gibi değişik dövüş modlarını oynayabiliyorsunuz. En önemli modlardan biri ise tabii ki practice modu burada bitireceğiniz karakterle oynamadan önce hareketleri üzerine biraz çalışın derim. Sonra oyun bitirebilirsiniz. Galllery: adı üzerinde olduğu gibi bitirdiğiniz karakterlerin oyun bitişlerini ve başlangıç özetlerini izleyebiliyorsunuz.

Gelelim oyunun eksiklerine daha önceden oynayanlar bilirler tekken force mod adı altında ilerlemeli oynanan bir mod vardı. Ne olduysa 6. Oyuna bu ilerlemeli mod konmamış. Hâlbuki daha geliştirip yenilikleriyle bize sunmaları gerekirken bu modu kaldırmışlar. Çıtayı bayağı yükseltmişken bir anda düşürmekte neyin nesi bir anlam veremedim. Umarım 7.oyunda bu mod tekrar karşımıza çıkar. Story mod’da ise kısa olması ilk gözüme çarptı. Sadece 4 stage oynuyoruz, sonuncu final battle oluyor zaten ve azazel adında bir ucube ile dövüşüyoruz. Ve buna da ayrı bir parantez açmak istiyorum. Önceki oyunlardaki gibi bu oyunun da final battle’ı çok kazık ve saçma. Easy’de bile oynasanız can çekişiyorsunuz ve çileden çıkabiliyorsunuz. Bu aptalca final battle durumuna yeni oyunda bir çözüm getirmeliler en azında daha kolay yapsınlar. Her tarafından ışın atabiliyor, üstten bir anda size saldırabiliyor siz korusanız bile size yuvarlanarak vurabiliyor. Yani saçma sapan bir final stage ve story mod var karşımızda.

Karakterlerin story mod özetleri bile hala geliştirilmemiş başlangıcı resim geçişleriyle olurken saçma sapan oyun bitişleri var. Story mod’un geliştirilip uzatılması ve başlangıca hatta aralara bile kaliteli senaryoyu destekleyici özetler konulmalı ve karakterlerin değişik özel güç gibi Street fgihter’daki gibi mesela yetenekler filan eklenmeli. Bir de şu ayı, panda, kanguru ve odun adam gibi saçma, aptal karakterler artık oyuna konmamalı. Oyunun bunca eksiği varken çok az da olsa artıları var bunlar bir dünya karakter olması ve bunların hepsinin( sadece sondaki aptal yaratık azazel hariç)açık olması. 41 karakterle açmayla filan uğraşmadan dilediğimiz gibi oynayabiliyoruz. Bir de karakterlerimizin değişik modellerini önceki tekken’lerdeki gibi değişik tuşlara basarak seçebiliyoruz.

Sonuç olarak grafikleri yılına göre ve psp olmasına bakarak yorum yapacaksak kaliteli diyebiliriz. Fakat hikâye bakımından eski oyunların üstünde olmayan sıradan bir bayatlık söz konusu. Müzikler güzel, zaten genelde tekken oyunlarının müzikleri bildim bile kaliteli olmuştur. Karakter, saha ve çevre modellemeleri güzel olmuş. Extralar çok fazla değil tekken gibi bir oyuna bu yakışmıyor bence. Daha zengin içerikli bir oyun olması gerekir tekken’in. Neyse eğer bütün tekken’leri oynadıysanız ve sonuncu oyunu olan 6’yı oynamak istiyorsanız psp emülatörü sayesinde pc’nizde oynayabilirsiniz. Hele hele arkadaş ortamınız filan varsa müthiş saracaktır ama yalnız oynayacaksanız ve sadece hikâye için oynayacağım diyorsanız hiç mi hiç o topa girmeyin derim zira hiçbir kaybınız olmaz. Bu oyunun yerine Street fighter x tekken oynayın veya tekken 7’yi bekleyin derim. Benim için tekken 6 tam bir hayal kırıklığı oldu, daha iyi bir oyun bekliyordum. Bence en iyi tekken oyunu hiç tartışmasız 3.oyunudur. hepinize iyi oyunlar.











0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!