Far Cry 3 Blood Dragon inceleme ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

26 Mart 2016 Cumartesi

Far Cry 3 Blood Dragon inceleme

Son yıllarda oyunlarda ‘’açık dünya’’ kavramını fazlasıyla duyar olduk, bu kavram oyunun sınırlarını zorlayan ve geniş bir evrende oynayabileceğimiz anlamına geliyor. Zira bazı oyunlarda bu mevcut, mesela mass effect, veya star wars k.o.t.o.r gibi. Açık dünya oyunlar genelde online oynayanları daha mutlu ediyor olsa da single player oynayanlar içinde zevkli olabilecek durumdadır. Zira ana görevlerin yanı sıra yan görevler ve gezilmesi görülmesi gereken mekânlar vardır. Tabii bu geniş evrende gezerken tabanlara kuvvet gezemeyiz. Stalker’da nasıldı, her yere yürüyerek olmadı koşarak gidiyorduk. Bu tarz oyunlarda kullanabileceğimiz değişik araçlar olabiliyor bu araçlarla görev yerlerine çabucak varabiliyoruz. Açık dünya oyunları hem fps hem de third person olabiliyor. Genelde ubisoft’un oyunlarına dikkat edin açık dünya oluyor assassin’s creed, rainbow six, yeni çıkan the division gibi ve fps olana örnek verecek olursak far cry diyebiliriz.

Far cry oyunları ubisoft’un fps oyunlara damgasını vurmuş serilerinden biridir. Özellikle ilk oyunu, hatırlarsanız oyunu bizden biri olan cevat yerli ve ekibi hazırlayıp piyasaya sürmüşlerdi. Fakat sonradan ubisoft far cry adını satın alıp oyunu kendi bünyesinde başka bir stüdyoya teslim etti. Art arda çıkan oyunlarla beraber 3 oyunun akabinde değişik bir havası olan benim tahminim dlc olarak çıkacakken, artık ne olduysa bir şekilde vaz geçilip ana oyun olarak piyasaya sürülen ‘’Far cry 3 blood dragon’’ oyununun incelemesini yapacağız bugün. Oyunun far cry 3 ile hiçbir alakası olmadığını söyleyerek incelememe başlamak istiyorum. Bu oyun 80’li yılların gözüyle günümüze yani 2000’li yılların teknolojisine bir nevi geleceğe bakış diyebiliriz. Hani geleceğe dönüşte uçan arabalar, cyborglar filan vardı ya işte biraz terminator biraz robocop filan ekledik mi oldubitti.

Oyunda rex adında bir yarı robot yarı insan yani demin bahsettiğim cyborg bir karakteri yönetiyoruz. Aynı far cry 3’teki gibi üsler var bu üsleri ele geçirerek sizin olmasını sağlayabilirsiniz. Ve bu üslerden çıkacak olan yan görevler ile bazı geliştirmeler yapabilirsiniz. Bu geliştirmeler size verilen silahlardan ibaret. Extra şarjör, uzun namlu vb. geliştirimler yapabilirsiniz. Tabii önce bu görevleri ifa etmelisiniz. Ayrıca bu üslerden istediğinize direk ışınlanabiliyorsunuz. Oyunda araçlar var lakin çok fazla değil jeep, jet ski ve bot haricinde bir araç göremedim. Silahlar ise robocop’un tabancasına benzer bir silah otomatik bir makineli, yay, sniper, gutling gun, el bombası, molotov cocktail gibi silahlar kullanabiliyoruz. Ayrıca oyunun sonunda açılan killstar adındaki silah efsane diyebilirim. Zira attığınızı patlatıyor, çok güçlü affetmeyen bir silah. Bu silahlardan sadece 4’dünü ekip yapabiliyoruz.

Haritada gezerken yine far cry 3’teki gibi hayvanlar saldırabiliyor, fakat bu hayvanlar konsepte uygun olarak cyborg. Bu hayvanlar niye oyunda var onu da anlamış değilim zira 3’te hepsi işe yarıyor ve geliştirmelerde bize yarıyorlardı. Bu oyunda ise hiçbir işe yaramadıkları gibi işimize burnunu bol bol sokabiliyorlar. Bundan beteri dinozor gibi dev olan dragon filan gibi hakları zor biten yaratıkların da olması. Bu yaratıklara dikkat edin yoksa size dünyanın kaç bucak olduğunu gösteriyorlar. Bu yaratıkları cyber heart denilen öldürdüğümüz düşmanlarımızdan aldığımız şeylerle uzak tutabiliyoruz. Yine bu oyunda da karakter geliştirmeleri var, fakat bu geliştirmeler level atladıkça kendi kendine aktif oluyor mesela sağlık limitiniz bayağı uzayıp alt kısma bile geçiyor. Menüye girip data console’ a girdiğinizde ise oyunla ilgili istatistikleri görebilirsiniz. Research data da oyundaki karakterler, silahlar ve hayvanları görebilirsiniz. Ayrıca colectibles’a girdiğimizde ise yine haritamızda bulduğumuz video teyp ve tv’leri ( ne işe yaradıklarını bilmiyorum) görebiliyoruz. Ayrıca training de mevcut. Bilmediklerinize oradan bakabilirsiniz. Sağlık şırıngaları bu oyunda da mevcut bunları üslerinizdeki shoplardan alabilirsiniz. Ayrıca armor ve açılan haritaları turlarda bulacağınız ve görevlerden kazanacağınız paralar ile açabilirsiniz.

Grafik bakımında 3. Oyun ile hemen hemen aynı olan oyunumuzun hikâye de ise sınıfta kaldığını söyleyebilirim. Zira çok kısa olmakla beraber adeta alın size açık dünya bir far cry oyunu dlc çıkaracaktık ama standalone yani ana oyun olarak çıkardık diyorlar gibi geldi bana. Tamamıyla ticari mantık ile piyasaya sürülmüş bir oyun diyebilirim. far cry 3’ün adını kullanarak hem de. Müzikler harika o yılların duymaya alıştığımız 16 bitlik oyun müzikleri gibi harika müzikler var. Hasar, çevre ve karakter modellemeleri 3 ile aynı. Oynanabilirlik ise önceki oyunlardan hiçbir farkı yok zaten killstar’ı aldığınızda karşınızda hiçbir şey duramaz. Dağ olsa yıkarsınız, o derece güçlü bir silah. Sonuç olarak benim naçizane tavsiye sadece hikâye için oynarım diyorsanız almayın derim. Ama bana fps olsun açık dünya olsun far cry olsun da taştan olsun diyorsanız orasını siz bilirsiniz tabii. Oyunun küçük boyutlu olması en güzel tarafı lakin Türkçe yaması yok. Bence oynayacaksanız da önce yan görevleri yapıp bütün haritayı ele geçirdikten sonra ana hikâyeye yüklenin derim. Hepinize iyi oyunlar.











0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!