Deponia Doomsday ön inceleme (pc) ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

12 Mart 2016 Cumartesi

Deponia Doomsday ön inceleme (pc)

Yine eğlenceli ve grafikleri bir o kadar şahane hep şöyle tabir ettiğim ‘’ çizgi film tadında’’ dediğim bol bulmacalı, diyaloglu ve komik bir macera oyunu olan alman oyun yapımcısı Daedalic studios’un hazırladığı Deponia  doomsday’in ön incelemesini yapacağım. Daha önceden 3 bölüm halinde piyasaya sürülen ve çok ses getiren oyunlarının ardından bu 3 bölümün tek paket haline getirilmiş hali olan deponia the complete journey’i piyasaya sürdüler. Ardından birkaç yıl aradan sonra 2. Oyun olan doomsday’i çıkarttılar. Bakalım yeni oyunda önceki gibi ses getirebilecek mi?

Bu oyunumuzda da ilk oyundan tanıdığımız rufus’u yönetiyoruz. Bu oyunda hem geçmişini hem de geleceğiyle ilgili bazı ilginç olaylar yaşayan rufus’a bu yolda destek vererek diğer tıkla-ilerle oyunlarında yaptığımız gibi yardımcı oluyoruz. Yine klasik Mouse hareketiyle yani imlecimizi tıkladığımı yere rufus’u yönlendirebiliyoruz. Girdiğimiz mekânlarda insanlarla diyaloglara girip bazı bilgiler alabiliyoruz ve bazı soruların cevaplarını böylece elde edebiliyoruz. Yine sağdan soldan bulduğumuz objeleri tanıtabiliyoruz veya onları alabiliyoruz. Ayrıca bazı objeleri birleştirip bir yerlere kullanabiliyoruz. Bunu genelde sıkıştığınız da ve herhangi bir çıkar yol bulamadığınızda deneyin derim.

Benim yine çoğu inceleme de üzerine düştüğüm ve devamlı altını çizdiğim noktalardan biri ise bu tarz tıkla-ilerle oyunlarının çoğunda olmayan fakat daedalic oyunlarında olan bir özellikten tekrar bahsedeceğim. Çoğu mekâna girdiğimizde bir dünya obje ile karşılaşırız ve bu objelerden acaba hangisini tanıtacağız veya alacağız diye kafamız karışırken benim önceden daedalic oyunu olmayan secret files’ta gördüğüm bir tuşa bastığınızda size o ortamdaki etkileşime geçilecek objeleri gösteren bir özellikten bahsedeceğim. Bu özellik sayesinde hiçbir mekânda sıkılmadan, zorlanmadan rahatça oynayabiliyorsunuz.

Daha önceden syberia veya broken sword oynayanlar bilirler bu özellik olmadığı için çoğu yerde bulamadığımız ufak bir parça yüzünden oyunu ilerletemeyip krizler geçirdiğimiz ve çok canımızın sıkıldığı olmuştur. İşte Deponia doomsday’de hatta çoğu daedalic oyunun da tek bir tuşla isterseniz klavyeden space tuşuna eğer sadece mouse’la yapmak isterim diyen içinde farenizin tekerleğine bastırdığınızda size o mekandaki etkileşim objeleri gösterilecektir.

Grafik bakımından harikulade olan bu oyunumuzda gerek müzikler gerekse ses efektleri harika olmuş. Bir de normalde bu tarz oyunlarda pek aksiyon olmaz ama aralara ufakta olsa serpiştirilmiş. Espri ve komedi düzeyi oyuncuyu sıkmayacak cinsten daha da oyunda kalmasını sağlayacaktır. Bunun yanı sıra diyaloglar biraz sıkabilir ama farenizle tıklayarak konuşmaları hızlı bir şekilde geçebilirsiniz. Bulmacaların ne kadar zor olduğunu ön incelemede kestirmek zor ancak oyun bittikten sonra kesin bir yorum yapabilirim, ayrıca oyun Türkçe dil desteği vermiyor. Ama ileri de yama yapan arkadaşalar olabilir diye düşünüyorum. sonuç olarak kaliteli ve doyumsuz eğlencelik harika bir macera oyunu istiyorsanız Deponia doomsday’i sizlere tavsiye ederim. Hepinize iyi oyunlar.







0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!