Call of Juarez Bound in Blood inceleme (pc nostalji) ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

12 Ekim 2015 Pazartesi

Call of Juarez Bound in Blood inceleme (pc nostalji)

Eskiden tek kanallı dönemlerde Pazar günleri western kuşağı olurdu. John wayne, lee van cleef, steve mcqueen gibi efsane aktörlerin kovboy filmlerini izleyerek kahvaltımız yapardık. Fakat yıllar geçti artık pek kovboy filmlerini ve oyunlarını ne yazık ki görmez olduk. Ps2’de hatırladığım gun ve red dead revolver vardı. Yani çok sayabileceğimiz western oyunu yok.

Bugün nostalji oyunu incelememizde pc’ye çıkan ve büyük ses getiren ‘’call of juarez bound in blood’’u inceleyeceğiz. İlk oyunu oynayan arkadaşlar hemen ray’i gördüklerinde hemen hatırlayacaklardır. Bende ilk başta ismini hatırlayamadım ama üzerindeki haç şeklinde olan zırhı ve asık çirkin suratını görünce ‘’ bu adam ilk oyunda yönettiğimiz peder değil mi?’’ diye kendi kendime sordum.

Evet, cevap doğruydu. İlk oyundaki peder silah kullanmaya tövbe etmiş olan adamdı bu. Ta kendisi ray mcCall. Bu oyunumuz da ise aslında ray’in nasıl oluyor da silahlarını bırakıp peder oluyor? Sorusuna yanıt buluyoruz. Zira bu oyun ilk oyundan da öncesini bize anlatıyor. İlk oyunda karşımıza çıkan bazı karakterler bu oyunda da karşımıza çıkıyor. Hatta sondaki kaleyi görenler hemen hatırlayacaklardır.

Bu oyunumuzda ise ray’in diğer kardeşleri olan Thomas ve William mccall’ı da görüyoruz. Kısaca hikâyemize değinecek olursak. Amerika da çıkan iç savaşa katılan ray ve Thomas ülkelerini savunurken düşmanların kendi topraklarına hatta çiftliklerine kadar girdiklerini öğrenirler ve komutandan oraya gitmek için izin isterler lakin emir çıkmaz ve gidemeyecekleri söylenir. İki kardeş bu duruma karşı çıkar ve emire karşı gelip savaş kaçağı olmaktan korkmayıp çiftliklerine giderler.

Fakat buldukları manzara onları dehşete düşürür, zira çok geç kalmışlardır. Düşman çoktan çiftliklerini işgal edip yakıp, yıkıp, yağmalamışlardır bile. Onlarda kardeşini ve annelerini bulmak için hayatlarını tehlikeye atıp kıyasıya çarpışırlar sonunda kardeşini ve annelerini bulurlar. Ama ne yazık ki anneleri çoktan ölmüştür. Onlar da buralardan gidip kendilerine daha rahat yaşayabilecekleri bir yere gidip ‘’juarez’in hazinesini bulup’’ tekrardan geri dönerek çiftliklerini tekrardan inşa edip yaşanabilecek bir yere getirmek için oradan kaçarlar.

İşte bütün keşmekeş ve üç kardeşin arası bu olaylardan sonra açılmaya başlar. Sonra juan mendoza ile yollarımız kesişir, evet ilk oyundan tanıdığımız can düşmanımız juarez. Ve onunla ortaklık yaparak bazı işlere girişiyorlar. Ama sonunda hazine vaati ile tabii ki. Ama ilk başta güzeller güzeli marisa ile karşılaşırlar ona sarkan serserilere ray kardeşler hadlerini bildirirler. İşte ilk tanışma böyle başlar ve marisa aslın hem ilk oyunda hem de bu oyunda önemli rol teşkil etmektedir.

Zira ilk oyunda ray’in haricinde yönettiğimiz billy’yi hatırlayacaksınız. İşte marisa’nın oğlu o arkadaşlar ve babası da bu oyunda Maria’nın kendisine hamile olduğunu ve senin çocuğun dediği juarez mendoza. Daha fazla uzatmak istemiyorum uzun lafın kısası maccall kardeşler hazine peşine düşüp ardından karşılaştıkları bir kadına aşık olurlar ve bu kadın için birbirlerine düşerler. Bu arada eski komutanları barnsby ile savaşmak zorunda kalırlar. Onları yanlış yola sapmaktan kurtarmaya çalışan ve birbirlerine düşmelerini engellemeye çalışan birleştirici tek unsur ise küçük kardeşleri William’dır.

Sadece barnsby değil, Kızılderililer ve juarez’le de savaşmak zorunda kalacaklar. Gelelim oyunumuza her tura başlamadan önce bize karakter seçimi soruluyor. Ancak bazı turlarda tek maccall’ı kullanabiliyoruz. İki kardeşinde kendine has yetenekleri var. Ray usta bir şekilde çift tabanca kullanabiliyor. Ayrıca dinamit atarak düşmanları bertaraf edebiliyor. Thomas ise usta bir şekilde bıçak fırlatabiliyor, ayrıca kement atarak bazı yerlere tırmanabiliyor. Bir de billy gibi yay kullanabiliyor.

Yine ilk oyundan bildiğimiz konsantrasyon modu bu oyunumuzda da mevcut. Ayrıca boss niteliğindeki kovboylarla düello yapabiliyoruz. Ama düello sandığınız kadar kolay değil. Zira Mouse’u kullanarak karakterinizin elini silaha yakın tutmalısınız ve düşmanınızı tam karşınıza almalısınız. O hareket ettikçe sizde edip görüşünüzü netleştirmelisiniz. 

En sonunda ise gong sesini duyduğunuzda çabuk davranmalısınız. İlk oyunda silahlarımız eskiyordu ve önümüze gelen silahları alıp kullanıyorduk bu oyunda biraz daha kolaylaştırmışlar. İsterseniz kazandığınız paralarla daha güçlü silahlar ve cephane satın alabiliyorsunuz. Yine ilk oyunda sağlık durumu sıkıntılı oluyordu zira devamlı su matarası gibi bir şey ile sağlığımızı çoğaltıyorduk. Bu oyunda ise ekran kırmızı olduğunda saklanmanız yeterli. Çoğu fps oyununda olduğu gibi.

Oyunda 15 dolu dolu ve zevkli tur oynayabiliyoruz. Bunun yanı sıra extra görevler oynayabiliyoruz. Ayrıca turların içinde olan bazı para kazanmak için konulmuş yan görevleri de icra edebilirsiniz. Yine ilk oyunda ata binebildiğimiz gibi bu oyunda da binebiliyoruz. Her ne kadar kısmen açık dünya oyunu olsa da atla vahşi batıda tur atmak çok zevkli. Ama bundan sonra yeni çıkacak call of juarez oyunlarının kesinlikle büyük haritalı açık dünya oyunu olması şart. Oyunumuzda kendi silahlarımız hariç bazı silahlar kullanabiliyoruz. Top, ağır makineli gibi.

Sonuç olarak grafikleri yılına göre oldukça kaliteli olan ve belki de oyunun en iyilerinde olan mükemmel senaryosu ile harmanlandığında müthiş olmuş diyebiliriz. Zira Genelde bu iki önemli unsur çoğu oyunda dengelemiyor. Müzik ve sesler oldukça başarılı. Hasar modellemeleri güzel. Çevre ve karakter modellemeleri de iyi. Yapay zekâ oldukça başarılı oyunumuzda olan siper al ateş et sistemi sadece bize özel değil. Düşmanlarımız da bize saklanarak ve siper alarak ateş açabiliyor.

Oynanabilirlik ilk oyuna göre daha kolay gibi geldi bana zaten her tura girmeden önce zorluğu seçebiliyorsunuz. Yine ilk oyunda checkpoint fazla verilmiyordu. Bu oyunda oda düzeltilmiş. Daha çok checkpoint alabiliyoruz. Bir de şu düelloları daha kolay yapsalarmış tam olacakmış. Devamlı düşmanınızla karşı karşıya gelmeye çalışırken diğer taraftan Mouse ile silahınıza yakınlaşmalısınız tam bu esnada eğer fazla yakın tutarsanız karakteriniz elini silahtan uzaklaştırıyor.

Bu da işimizi bir hayli zorlaştırıyor. Çeşitlilik oldukça başarılı birçok ekstra görev oynayabiliyoruz. Ayrıca multiplayer desteği sayesinde online olarak değişik haritalarda görevler yapabiliyoruz. Benim naçizane tavsiyem eğer daha hiç call of juarez oynamadıysanız ilk olarak bu oyunu yani ikinci oyunu olan ‘’call of juarez bound in blood’’ oyununu oynayın derim.

Zira esas bu şekilde hikâyeyi daha iyi anlayarak ve özümseyerek, hatta peş peşe hemen bunu bitirip ilkini oynayın derim. Eğer çok kaliteli bir macera olan vahşi batı’da kıyasıya bir mücadeleye girebileceğiniz western oyunu oynamak istiyorsanız ‘’call of juarez bound in blood ‘’ oyununu size tavsiye diyorum. Deneyin, pişman olmayacaksınız. Hepinize iyi oyunlar.











0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!