Far Cry 3 inceleme ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

3 Haziran 2015 Çarşamba

Far Cry 3 inceleme



Hiç güzel bir tatile çıktığınızda başınızın belaya gireceğinizi düşündünüz mü? Veya başı belaya giren oldu mu? Evet, bazen ufak tefek problemler yaşarız, ama bunlar çözülmeyecek şeyler değildir. Ama ufak ta olsa tatilimizi zehir etmeye yeter. Daha büyük problemleri ise, kaçırılma gibi şeyleri genelde filmlerde görürüz. Çok sık olmasa da gerçek hayatta ara sıra bu tarz olaylar olabilir.

Bugünkü inceleyeceğim oyun da bir grup çılgın gencin tatile çıktıkları güney pasifikte, Bangkok’ta tatil esnasındayken kaçırılmalarıyla beraber başlarından geçen olayları anlatmakta. Bu gençlerin arasında bizim yönettiğimiz ve bir zaman sonra içindeki savaşçıyı ortaya çıkaracak olan jason. İlk başta toy ve böyle şeylerden anlamayan tırsak bir tipken abisi olan grant’ın sayesinde yakalandıkları kamptan kaçarken abisini oyunumuzun belalı tipi psikopat vaas tarafından öldürülür.

Daha sonrasında oyunumuz başlamış olur. Bizi rakyat kabilesi köylülerinden bir savaşçı olan dennis bulur ve yardım eder, silah verir, para verir ve arkadaşlarını bulması için ona yardım etme sözü verir.  Daha sonra size kısa da olsa pratik yapma babında bazı şeyleri yapmanızı ister.

Öncelikle açık dünya olan oyunumuzda haritamızın kapalı yerlerini açabilmek için bize bir radyo kulesi aktive ettirir, bu kuleler bize o bölgedeki he şeyi görmemize olanak sağlarken aynı zamanda deneyim puanı kazandırıyor ve silahlıkta bedavaya silah açmamınız sağlıyor. Ama o kadar sevinmeyin zira bazı radyo kulelerine tırmanmak resmen eziyet birkaç tanesine tırmanacağım derken elli kere aşağı düştüm. Daha sonra bize ormanı iyi tanımamızı ve bitkilerle ve hayvanlarla nasıl etkileşime geçmemiz konusunda bazı tüyolar veriyor dennis.

Haritada olan bitkileri bulmanız isteniyor bu bitkilerden değişik karışımlar yaparak kullanabiliyorsunuz. Ayrıca kullanacağınız ekipmanları koymak için bazı hayvanları avlamak zorundasınız. Bazen kendimi geyik avı oyunu oynuyormuş gibi sandım.  Böylece daha malzeme ve silah taşıyabiliyorsunuz. Ayrıca yine oyunun başında bir korsan karakoluna baskın yapıyorsunuz, bu karakollardan haritada çok var bunları ele geçirerek hızlı seyahat açabilirsiniz ve böylece daha çabuk istediğiniz yere gidebilirsiniz.

Kazandığınız deneyim puanları sayesinde menümüzde bulunan yeteneklerinizi açabilir ve karakterinizi daha güçlü bir hale getirebilirsiniz. Silah alma konusunda acele etmeyin derim zira çok çeşitli silahlar var evet ama demin söylediğim gibi öncelikle bol bol radyo kulesi aktive edin böylece hem beleş silah açarsınız hem de deneyim puanları kazanmış olursunuz.

 Silah konusunda ise şunları söyleyebilirim başta bir silah alabiliyorsunuz evet ama sonradan sizden istenilen hayvanları avlayarak 4 silah taşıyabilirsiniz. Ben saldırı tüfeği, hafif ama ağır hasar veren makineli tüfek, sniper ki çok işe yarıyor arkadaşlar hele hele susturucu taktığınızda gözcü kulelerindeki korsanları sessiz sedasız haklayabiliyorsunuz.

Fakat karakollara saldırırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var mesela paldır küldür dalarsanız ve düşman alarmı çalıştırırsa vay halinize zira takviye kuvvetler geliyor böylece o karakolu ele geçirmek bayağı zorlaşıyor. Bu işi daha sessiz sedasız yapmaya çalışın öncelikle alarmı devre dışı bırakın tabii buda o kadar kolay değil zira korsanlar ortalıkta gezerken çok zor fakat onların taş atarak başka yönlere dikkatlerini çekebilirsiniz.

Veya başka daha temiz bir yol size tavsiye edeceğim. Çoğu karakolda bambudan kafes içinde hapsedilmiş bazı hayvanlar oluyor ama hepsinde olmayabiliyor tabii, öncelikle size dediğim gibi sniper ile uzaktan bu kafeslerin yerini belirleyip hayvanı serbest bırakın bu kimi yerde bir ayı bir başkasında ise kaplan olabiliyor. Ben bu sayede birçok karakolu hiç kılımı kıpırdatmadan sadece seyrederek ele geçirdim.

Ama sizde çok dikkatli olmalısınız zira ana görevleri yaparken veya karakol ele geçirmeye çalışırken birçok açıklık alanda gezineceksiniz buralarda size de ayı,kaplan,kurt veya başka yabani hayvanlar saldırabilir bunun için her daim hazırlıklı olun.

Size dennis’in aynı sıra rakyat kabile lideri ve vaas’ın ablası citra’da yardım ediyor içimizdeki savaşçıyı uyandırmada bayağı bir etkisi oluyor, oynayanlar ne demek istediğimi anlamışlardır. Karşımızdaki düşmanı da sadece vaas’tan ibaret sanmayın zira onun esas patronu insan tüccarı hoyt. Esas adam yani dennis ve citra’nın yan sıra bir ajan ve onun adamı da bize yardımcı oluyorlar bu sayede görevleri zorlanmadan bitirebiliyoruz.

Oyunda sadece ana görev ve radyo kulesi aktive etme, karakol ele geçirmenin yanı sıra birçok yan görevde var. Ama ben bunları pek yapmadı siz fazladan deneyim puanı kazanmak istiyorsanız yapabilirsiniz. Ayrıca bazı kutulardan ve düşmanların üzerinden bazı eşyalar bulup bunları satabiliyorsunuz. Yine bazı biblolar bulabiliyorsunuz. Bir de hafıza kartları bulabiliyorsunuz.

Bazen kendimi önceden de yazdığım gibi geyik avı oyununda sandığım olduğu gibi birde zaman zaman modern,fps assassin’s creed oynuyorum sandım,zira açık dünya olması,hayvan avlama,bir dünya silah,geliştirmeler,yetenekler ve yan görevleri ile çok benzerlik gösteriyor. Bir de araç kullanımı çok güzel tabii her bölgede nedense bırakılmış araçlar var atv,planör,jet ski,jeep,kamyon gibi birçok aracı kullanabiliyoruz.

Sonuç olarak grafik bakımından çok kaliteli bir oyun karşımıza çıkıyor ama hikâye olarak benim daha da hoşuma gitti. Genç toy bir delikanlının uyanış hikayesi diyebiliriz, intikam için yanıp tutuşan bir gencin canavara dönüşmesi ama bazı bölümleri çok saçma geldi dev bir yaratıkla savaşmamız veya vaas ile hayal dünyası gibi bir yerde kapışmamız gibi. Müzik ve sesler fena değil.

 Hasar modellemleri güzel, mesela bir yeri yaktığınızda dikkat edin zira o bölge alev alıyor ve kolay kolay sönmüyor. Yapay zeka fena değil ama bazen çok garip davranışlar sergileyebiliyor. Oynanabilirlik çok zor değil zaten önceki oyunları oynayanlar veya assassin’s creed oynayanlar olmadı deer hunt oynayanlar bu oyunu haydi haydi oynarlar. Çeşitlilik konusunda müthiş bir oyun sizi bu konuda kesinlikle tatmin edecektir. Evet fps ve açık dünya oyunlarını sevenler için doludizgin aksiyonu ve adrenalini hiç düşmeyen bir macera oyunu oynamak istiyorsanız ve daha oynamadıysanız farcry 3’ü hemen oynatın derim. İyi oyunlar.











0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!