Mass Effect 2 inceleme (pc nostalji) ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

11 Mart 2015 Çarşamba

Mass Effect 2 inceleme (pc nostalji)



Blim-kurgu filmleri bizi hep engin diyarlara bilmediklerimizi, görmediklerimizi bizlere göstermeye çalışan yapımlar oluştur. Mesela star wars serisini izlemeyen yoktur herhalde, böyle bir evrende yaşamak ve değişik ırklarla iç içe olmak tuhaf olsa gerek diye düşünmüşüzdür. Bilim-kurgu filmlerinin yanı sıra bu işi bize oyunlarda da çok iyi yansıtanlar oldu. O inanılmaz dünyada oynayabilme şansımız defalarca kez elimize geçti. Bioware stüdyosunun hazırladığı star wars oyunu Knight of the old republic oyunu ile tadına doyulmaz bir rpg,bilim-kurgu,açık dünya oyunu bizlere sunuldu.

Bu oyun bizlere gezegenler arası özgürce seyahat edebilme ve birçok görevi yerine getirme gibi zengin içerikleriyle aklımızı başımızdan aldı. Belki de star wars k.o.to.r’un rpg oyun severlerinin 1 numaralı oyunu diyebiliriz. Bioware yıllar sonra yeni oyunu mass effect’i çıkardı oyun büyük ses getirdi hemen akabinde devam oyunu geldi. Tabii ki yeni oyunları olan mass effect’te rpg, açıkdünya, bilim-kurgu türünde diyebiliriz. Hatta aynı oynanış mekaniklerine sahip iki oyun sadece hikâyeler farklı ve karakterler.

Gelelim oyunumuzun konusuna yıl 2183 teknoloji uçmuştur hani hep hayal ettiğimiz o uçan arabalar filan işte bu yıllarda peyda olmuştur. Kahramanımız shepard’ın gemisine ne olduğu belli olmayan bir güç tarafından saldırı düzenlenir. Shepard herkesin tahliye edilmesini söyler fakat normandi gemisinin önemli elemanı olan joker gemiyi terk etmekte karasızdır. Bizde joker’i bir şekilde ikna edip tam kurtuluyoruz derken normandi gemisi patlar ve kahramanımız shepard uzayın derinliklerine savrulur. Daha sonra shepard bir şekilde bulunmuş ve yeni bir teknolojik tedavi sayesinde hayata döndürülüp yaraları bir şekilde tedavi edilip iyileştirilmiştir.

Böylesine uzun bir sinematik videonun ardından oyunumuz bulunduğumuz gemiye saldırı ile başlar. Başlangıçta karakterimizi istediğiniz gibi şekillendirip istediğiniz ismi verebiliyorsunuz. Ama yok ben uğraşamam da derseniz hızlı karakter yapma butonuna basarak çabuk bir şekilde oyuna geçebilirsiniz. Ve artık istesekte istemesekte cerberus için çalışmak zorunda olduğumuzu anlarız. Zira bu tedaviyi yapan bu gizli örgüt meğerse cerberusmuş. Bizi onların lideri olan ismi cismi belli olmayan kişiyle görüştürürler ve bazı görevleri belli koşullarda yapmaya ikna ederler.

Oyunumuzda arkadaşlar diyaloglar çok bol bu seçimlere göre gidişatı şekillendirebiliyoruz. Ve verdiğimiz iyi veya kötü cevaplara göre aynı star wars kotor’daki gibi erdem puanı ve hain puanları alabiliyoruz. Turlarda aldığımız deneyim puanlarıyla karakterimizin yeteneklerini geliştirebiliyoruz.
Yine kotor’daki gibi değişik gezegenlere giderek takımımıza yeni savaşçılar toplayarak bir grup oluşturmaya çalışıyoruz. Bir çok savaşçıyı görevlerini yaparak takımımıza dahil edebiliyoruz ve görevlere giderken alabiliyoruz. Her biri ayrı meziyetlere sahip değişik ırklardan tanıdık tanımadık birçok ismi bir araya getiriyoruz. Görevlere girerken o görevin içeriğine göre elemanlarını seçmenizi tavsiye ederim. Görevlerde ise size çok yardımcı olabiliyorlar ve elemanlarınıza emir vererek bazı yetenekler kullandırabiliyorsunuz.

Silahlar ise oldukça güzel thermal silahlarımız ve bomba atar silahımız mevcut. Çatışmalarda ise siper alarak savaşmak daha güzel olmuş bence, cephaneyi ise fazla dert etmeyi zira öldürdüğünüz düşmanlarınızdan çıkıyor fakat siz yine de bol bulamaç harcamayın derim.
 Ana görevlerin yanı sıra oyunumuzda bir dünya yan görev ve takımımıza aldığımız elemanlarımızın bize olan sadakatini arttıracak bireysel bazı görevlerini yerine getirebilirsiniz ama yok ben uğraşamam diyorsanız sadece ana görevlere odaklanabilirsiniz.

Geliştirmeler konusunda gemimizde bir bölüm var aslında gemimizde birçok bölüm var gezerek mürettebatınızla sohbet ederek yan görevlerini yapabiliyorsunuz veya erdem puanları toplayabilirsiniz. Geliştirme demiştik bu bölümde çeşitli zırh, silah vs. geliştirebiliyorsunuz ve ekibinize dağıtabiliyorsunuz ama bunun için değişik materyallere ihtiyacınız var bunları da değişik gezegenleri araştırarak bulabiliyorsunuz.

Sonuç olarak incelemesi o kadar kolay olmayan ve bir dünya ayrıntısı olan mükemmel bir açık dünya rol yapma oyunu diyebiliriz. Unuttuğum birçok şey olabilir onun için kusura bakmayın ben bu oyunu oynayalı epey zaman oldu. Ama grafikleri çok kaliteli diyebilirim. Hikâyesi ise film tadında hatta filmi olsa bu kadar güzel olamazdı dedirtecek cinsten. Müzik ve sesler oldukça güzel, çevre ve karakter modellemeleri hatta silah modellemeleri oldukça güzel olmuş.

Yapa zekâ fena değil. Oynanabilirlik çok zor değil zira ben oyunun hiçbir safhasında takıldığımı veya sıkıldığımı hatırlamıyorum. Çeşitlilik konusunda tam bir okyanus diyebiliriz hani nasıl assassins creed çeşitlilik konusunda engin ise aynı şeyi mass effect içinde söyleyebiliriz. Hatta oyun bittikten sonra galaksilerde gezinerek birçok alt görevi ifa edebiliyorsunuz. Rpg, bilim-kurgu ve açık dünya oyunlarını sevenler için kaçınılmaz bir oyun hele hele star wars kotor meraklıları zaten kaçımamışlardır. Ben aslında çok rpg sevmem ama kotor ve mass effect bu tarz oyunlara olan bakışımı değiştirdi diyebilirim. İyi oyunlar.












0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!