Call of Juarez inceleme (pc nostalji) ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

23 Şubat 2015 Pazartesi

Call of Juarez inceleme (pc nostalji)



Aranızda western filmi izlemeyen yok tur diye tahmin ediyorum az mı john wayne,lee van cleef,clint eastwood filmi izlemedik. Hatırlarım da trt Pazar günleri western kuşağı yapar hep güzel kovboy filmleri koyardı. Şimdi de ara sıra veren kanallara denk geliyorum ama eskisi kadar değil. Western filmlerinin yanı sıra oyunları da hep ilgimizi çekmiştir. Aslında pek fazla kovboy oyunu olmamasına rağmen çıkan oyunların hepsi belli oranda rağbet gördü. İşte bugün çıktığı yıllarda epey ses getiren call of juarez oyununu inceleyeceğiz.

Oyunumuza ilk önce hikâyemizle giriş yapalım aslında yönettiğimiz iki karakterin başından geçen olayları konu alıyor. İlk karakterimiz oyunun açılış görevinde yönettiğimiz billy, Kızılderili olan billy üvey babasından gördüğü şiddet sonucunda evi terk etmeye kara verir bunun yanı sıra efsanevi juarez hazinesini de bulmak için yanıp tutuşmaktadır. Ve üvey babasının ona gösterdiği şiddeti de bahane sayarak evden kaçar fakat bir zaman sonra geri döner ne hazine bulabilmiştir ne de başka yerlerde yaşayabilmiştir bir de aşık olduğu kız vardır adı molly fakat onun da babası billy’yi sevmemektedir.

Diğer karakterimiz ise reverand ray, reverand ise Kasaba’nın pederidir. Fakat eskiden birçok suç işlemiş ama hazin bir olay sonucu kendini dine adamış ve silahlarını bırakıp günahlarından arınmak için peder olmuştur. Bu iki karakterimizin oyunda yolları ise şu şekilde kesişmektedir. Billy evine dönüp annesini görmek için can atarken şerif önünü keser ve silahını alır daha sonrasında billy evine geldiğinde bir şeylerin ters gittiğini fark eder, evine geldiğinde ise dünyası başına yıkılır annesi ve üvey babası feci şekilde öldürülmüştür. İşte bu arada kilisede vaaz veren ray’a kasabalılardan biri billy’lerin çiftliğinde bir şeylerin olduğunu haber verir ne ilginçtir ki billy’nin üvey babası ray’in kardeşidir. Bunu duyan ray çiftliğe fırlar ve kardeşi ve karısının yani billy’nin annesinin ölülerini görür daha sonra tesadüfen orada billy’yi görür ve bunu onun yaptığını sanır peşine düşer ama billy kaçar.

İşte hikâyemiz böyle enteresan bir şekilde başlamış oluyor daha sonraki turlarda bir billy ile bir ray ile oynuyoruz daha doğrusu ray ile billy’yi kovalıyoruz. İki karakterimizin kendine has yetenekleri var. Billy’nin silah kullanma yeteneği yok diyebiliriz sadece kırbaç ve ileriki turlarda bulduğumuz yay ile oynayabiliyoruz. Ama silah’ta alıp kullanabilirsiniz ama billy’nin yay ile atış yaparken slow motion yani yavaş çekim oluyor böylece düşmanları daha rahat vurabiliyorsunuz silah ile bunu yapamıyor. Ayrıca kırbacı ile bazı kayalıklardan ağaçlara tutunarak engelleri aşabiliyorsunuz. Reverand ise eskiden kovboy olduğu için silahları çok ustaca kullanabiliyor. Çift silahı kılıfına koyup hızlıca çektiğinizde onda da yavaş çekim yapıp düşmanlarınızı rahat bir şekilde indirebiliyorsunuz. Ama ray’in yay ve kamçısı yok. Oyunda birçok değişik silahta mevcut çifteli tüfek, winchester tüfek, ucu kesik çifteli gibi silahları kullanabiliyoruz ayrıca dinamit’te atabiliyoruz.

Sağlık durumu ise turlarda bulduğunuz whiskey şişeleriyle çoğaltabiliyorsunuz. 15 birbirinden güzel ve uzun tur oynayabiliyoruz bazı turlarda yolumuz uzun olduğu için at’a binip görevimizi ifa edebiliyoruz. call of juarez’de çok sık save yapmadığı için bazen sıkıntı olabiliyor zira düşmanlarınız sizi öldürürse baştan başlıyorsunuz ama f5 tuşuna basarak quick save(hızlı kayıt)yaparak oyuna istediğiniz yerden başlayabilirsiniz. Oyunumuzda herhangi bir geliştirme yok. Şunu da hatırlatmadan geçmeyeyim eğer silahlarınızı çok kullandığınız takdirde ısınmadan ötürü zara gören silahlarınız değiştirmek zorundasınız yoksa silahlarınız patlıyor ve yok oluyor. Silahlarınızın üzerinde şimşek işareti çıkarsa hemen öldürdüğünüz düşmanlardan birinin silahı ile değiştirebilirsiniz. Oyunda sadece silah kullanmıyoruz bunu yanı sıra yumruk yumruğa kavga da edebiliyoruz. Bir de bazı turların sonunda boss karakterlerle düello yapıp işlerini bitirebiliyoruz.

Grafik bakımından yılına göre çok kaliteli olduğunu söyleyebilirim zira grafik ayarlarına girdiğinizde ayrıntılı bir menü göreceksiniz. Hikaye ise tipik kaç kovala macera aksiyon tarzı fakat tuhaf yanılsamalarla başlayan hikayemiz sonunda ray’in işin gerçeği öğrenmesiyle beraber dramatik bir sürpriz son ile bitiyor. Müzik ve sesler güzel, western filmlerinden alıştığımız müziklere yakın ezgiler kullanılmış. Hasar modellemesi diye pek bir şey göremedim ama karakter, çevre ve silah modellemeleri oldukça başarılı olmuş. Yapay zekâ da iyi diyebilirim ulu orta çıkıp mal gibi size ateş etmiyorlar devamlı saklanıp sizi indirmeye çalışıyorlar.

 Oynanabilirlik fena değil ara ara sıkıldığım olsa da mükemmel bir oynanışa sahip ayrıca çoğu fps oyunlarında göremediğim karakterimizin ayaklarına baktığımızda hiçbir şey göremezdik fakat bu oyunda ayakları gözüküyor ama merdivenlerden tırmanırken ne yazık ki eller gözükmüyor yani merdiveni sadece ayaklarıyla tırmanıyormuş gibi komik bir durum ortaya çıkıyor. Her neyse call of juarez western meraklılarına tavsiye edebileceğim bir oyun oynayanlar zaten nasıl bir oyun olduğunu biliyor eski bir oyun deyip sakın hafife almayın çok kaliteli ve sağlam bir oyun görmek istiyorsanız kesinlikle oynayın derim. İyi oyunlar.










0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!