Echonight Beyond inceleme (ps2 nostalji) ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

15 Ocak 2015 Perşembe

Echonight Beyond inceleme (ps2 nostalji)



agetec firmasının hem hazırlayıp hem de piyasaya 2004 yılında sürdüğü ilginç korku oyunu echonight beyond’u inceleyeceğiz.

Çoğumuz korku oyunu oynamışızdır. Hep yaratıkları veya zombi gibi şeyleri öldürmüşüzdür. Echonight’da bu oyunlar gibi korku oyunu fakat silahımız yok ve f.p.s, horror survivor (korku, hayatta kalma) oyunu. Evet, silahsız ne yapabiliriz bu oyunda diye soracaksınızdır. Playstation’dan bu oyunun ilkini bilenler vardır. Bu oyunda ruhları kurtarıyoruz. Nasıl mı? Belli başlı sizden istedikleri görevleri yapmalısınız.

Veya onlara ait bir şey elinizde varsa ruhlara vererek onları kurtarabilirsiniz. Oyunumuzun hikâyesini biraz anlatmak gerekirse oyunun başındaki videoya sakın takılmayın derim zira kafanızı karıştıracaktır. Karakterimiz bir uzay aracıyla ay üssüne gelirken kaza geçiriyor ve üsse çarpıyorlar. Bu arada yıl 2044 ve ayda büyük bir koloni kurulmuş. Sebze yetiştirme, balıkçılık ve daha birçok şey ilerletilmiş ama her ne olduysa buradaki insanlar bir anda ortadan kaybolmuş. Karakterimiz ise burada çalışan araştırmacılardan biri olan nişanlısı claudia’yı bulmaya çalışıyor.

Daha sonra olayın içinde başka komploların olduğu çıkar için insanların birbirini sattığı sabotajların olduğu bir hal alacak oyunumuz. Çok ağır işleyen bir hikâye diyebilirim. Ama bu tuhaf senaryo o kadar trajik bir hal alıyor ki sonunda nişanlısını bulabilecek mi diye merakla oynuyorsunuz. Ve diğer hayaletlerin hikâyesi de sizi oldukça hüzünlendirecek. Oyunda karakterimizin sağlığını sol alt köşedeki göstergeden anlayabilirsiniz. Bu gösterge aslında karakterimizin nabzı, hayaletlerle karşılaştığınızda nabız fırlar yani 3,5 atıyor diyebiliriz.

Dikkat etmeniz gereken bir husus var ki oda sis, sisteyken hayaletler size saldırıyorlar ve nabzınız fırlıyor. Nabzınızı düşürmek için ise medkit kullanabilirsiniz. Sisin nedeni çok ilginç, fazla ipucu var neden size anlatmaya çalışacağım. Ayda araştırma yapılırken gizemli kırmızı renkte bir taş bulunur. 
Bilim adamları yaptıkları araştırmalarda bu taşın ne olduğuna dair hiçbir bulgu saptayamazlar. Ve bu taşın bulunmasından bir zaman sonra esrarengiz bir şekilde bu sis ortaya çıkar. Sonrası malum.

Bazı bölümlerde sisi ortadan kaldırmak için vantilatörleri çalıştırmalısınız. Elinizdeki ı.d kartla(kimlik kartı) vantilatörün çalıştırma sensöründen geçirdiğinizde sis ortadan kalkıyor ve size saldıran hayaletlerle böylece rahatlıkla konuşabilirsiniz. Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ışık, ışığınızı iki seviye olarak kullanabilirsiniz. Ama dikkat edin derim. Eğer devamlı lambanızı yakarsanız bir zaman sonra bataryayı bitirip karanlıkta kalabilirsiniz.

Karanlıkta ilerlemek ise çok ama çok zor. Zira bataryaları bulmak o kadar kolay değil. Kurtardığınız ruhların isimlerine ve resimlerine bakmak istiyorsanız merkez bölgedeki bir odadan bakabiliyorsunuz. Ayrıca select tuşuna bastığınızda notes’a(notlar) girip karakterlere bakabilirsiniz. Ayrıca mekânları tanıyabilir ve haritalarına bakabilirsiniz.

Bir de oyunda çok önemli olan bir diğer nokta varsa oda monitör room bu odadan başka odalardaki kameraları yönetip keşifte bulunabiliyorsunuz. Ayrıca bazı yeşil renkli boya şeklindeki yerlere zoom yaptığınızda o bölgede eskiden cereyan etmiş bazı olayları görebilme şansınız oluyor. Bu sayede bazı ipuçlarına erişebiliyorsunuz. Yine bu ipuçlarına bakmak için ise recordings’e girmeniz yeter.

Grafik bakımından oldukça etkileyici olduğunu söyleyebilirim. Diğer korku oyunlarının çoğundan daha iyi bence, hikâye tuhaf şekilde başlayıp karmakarışık şekilde ilerleyip yine garip şekilde biten sonunda ee ne oldu şimdi dedirten bir hikâye diyebilirim. Müzik ve sesler çok zengin değil, zaten ortamın sessizliği ve karanlığı insanı sıkboğaz ediyor. Bir de tuhaf müzikler olsa ne olurdu artık düşünün.

Çevre ve karakter modellemeleri harika, örneğin ışık yansımaları yerdeki kaplamalar müthiş, f.p.s olmasıyla beraber gerçekçilik hissini arttırmış. Yapay zekâ için şunu söyleyebilirim bazen sisli yerlere girdiğinizde manyak bir hayalet peşinizi bırakmıyor ve haliyle kaçmak zorunda kalıyorsunuz. Fakat daha sonradan aynı yere geldiğinizde nasıl kaçacağım diye düşünürken bakıyorsunuz ki size saldırmıyor.

Oynanabilirlik çok kolay değil yer yer çıkan kazık bulmacalarla uğraşıyorsunuz. Bazen çok tuhaf bir yerde sıkışıp kalıyor ve ne olacak şimdi diyebiliyorsunuz. Bu durumda ipuçları da bir işe yaramıyor. Hareket ve aksiyon sevenler bu oyundan çabuk sıkılabilir ama ben ağır oyunlardan hoşlanırım içinde korku da varsa ne ala diyorsanız echonight beyond tam size göre derim. İyi oyunlar.   










0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!