Metris Soccer (Early Access) erken erişim ön inceleme ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

21 Eylül 2016 Çarşamba

Metris Soccer (Early Access) erken erişim ön inceleme

Futbol değişmez tutkularımızdan biridir. Çoğu kişiler için her şeyin üstünde olan fanatikliğin en üst seviyelerde yaşandığı ve günümüzde iyice yozlaşan ve spor olmaktan çıkıp işin boyutunun endüstriyel bir düzeye geldiği en çok sevilen ve izlenilen görsel bir şölendir ‘’futbol’’. İlla ki çoğumuz gençliğimizde amatör olarak oynamışızdır sonralarında ise ilerleyen yaşla beraber sadece halı saha zevkine dönüşen futbol tuttuğumuz takımında maçlarını izlediğimiz bir yaşam biçimidir çoğumuz için. Bunun yanı sıra futbol oyunlarının da bizler için yeri başkadır, zira dünyaca ünlü takımları ve futbolcuları bu oyunlar sayesinde oynayarak en azından sanal da olsa bizim bir parçamız gibi olmasını sağlayabiliyoruz. Ve o oyuncularla bir bağ kurabiliyoruz.

Yıllardır birbirine iki rakip oyun olan pes ve fifa’yı karşılaştırdık durduk hala da devam ediyoruz haliyle. Ara bir de Avrupa şampiyonası oyunu bir de dünya kupası oyunları çıkıyordu fakat bu futbol oyun severleri pekte tatmin etmiyordu doğrusu. Futbol deyince ilk aklımıza gelen şey aslında ‘’şov’’ tabii görsellik anlamında kullanılan bu kelime takım oyunu olan ve önemi yüksek maçlarda belli bir hedefi olan takımlar için zor bir şey. Ama bu işi zevkine yapan ve belli bir hedefi olmayan şampiyonluk filan gibi, daha çok sokaklarda free style yapanlar için takım oyunundan çok ‘’şov’un’’ ön planda olduğu Street Ball Türkçe dersek sokak futbolu diyebileceğimiz futbol cambazı veya top cambazı diye tabir ettiğimiz sporcuların oynadığı değişik daha çok eğlenceye dayalı bir gösteri biçimi diyebiliriz.

Diğer futbol oyunlarının yanı sıra piyasaya çıkan ve ortalığı kasıp kavuran oyunlardan biri olan sokak futbolu oyunu olan Fifa Street serileri oynanması gereken eğlenceli ve dünyaca ünlü futbolcuların bulunduğu milli takımları alabildiğimiz ve birçok değişik içeriğiyle oynamaktan keyif aldığımız bir yapımdı. Ondan sonra doğru dürüst bir sokak futbolu oyunu piyasaya çıkmadı ta ki Metris Soccer çıkana dek. Şu an için yapım aşamasında olan oyun belki de steam olmasaydı piyasaya çıkmış olmayacaktı biz de muhtemelen onu konuşmuyor olacaktık.  Ama steam’in oyun yapımcılarına belki de verdiği en büyük nimetlerden biri olan erken erişim sayesinde stüdyolar hem oyun severlerden destek alıyorlar. Hem de yapımcılara hataları bildirip onların yeni güncellemelerle daha iyi işler çıkarmalarına olanak sağlıyorlar.

Gelelim oyunumuza oyun dediğim gibi yapım yani build aşamasında onun için birçok özellik şu an için kullanılamıyor yani kapalı. Ama zaman içinde gelecek olan yeni güncellemelerle beta aşamasında çok kaliteli bir oyun olacak gibi gözüküyor. Oyunda basit bir menü düzeni var play, my team ve setting setting’i zaten biliyorsunuz bir diğer adı options yani seçenekler my team ise kendi takımınızı oluşturduğunuz giyindirip kuşandırdığınız isim verdiğiniz bir mod diyebiliriz. Esas mod ise play burada 4 ayrı kategori karşımıza çıkıyor bunlardan ikisi olan online ve lig şu an için kapalı diğer 2’si ise pratik ve lokal diye geçen bizim oynayabildiğimiz modlar. Öncelikle practice’e girip iyice alıştırma yapın derim. Elinizde gamepad varsa oyunu daha rahat bir şekilde oynayabilirsiniz arkadaşlar. Hemen options’a girip tuş kombinasyonlarını öğrenebilirsiniz. Zaten deneyrekte çok çabuk kavrayıp öğrenebilirsiniz. Bu oyunda takımlar biri kaleci olmak üzere 3 kişiden kurulu, neden 4 değil anlamadım Fifa Street!’te kaleci dahil 4 kişi idi.

Lokal’e girdiğimizde ise 2 ayrı seçenek ile karşılaşıyoruz team vs. team ve dynamic tournament. Team vs. team istediğiniz takımı karşınıza alıp normal yaptığınız maç türü. Diğeri de adından anlaşılacağı üzere bir turnuva içinde müsabaka yaptığınız şampiyona diyebiliriz. Daha sonra tarafınızı seçiyorsunuz eğer 2 gamepadiniz varsa arkadaşınızla ister rakip isterseniz aynı tarafta olabilirsiniz. Akabinde şimdilik kısıtlı sayıda olan ve dünyaca ünlü futbolcuların içinde olmadığı ülke takımlarından birini seçebilirsiniz. Sizin de benim gibi ilk TÜRKİYE’yi arayacağınıza eminim ama ne yazık koymamışlar. İnşallah yeni güncellemelerde olur. Daha sonra mekân seçip oynamak istediğiniz şekilli toplardan birini seçerek müsabakaya başlıyorsunuz.

Oyunda Fifa Street’de ki gibi artistik hareketler yapabiliyorsunuz. Top rakipteyken sokak futbolu olduğu için acımasızca adama girip topu sert bir şekilde kapabiliyorsunuz. Gol atmak o kadar zor değil ama aynı şekilde gol yemekte kolay ona göre iyi savunma yapın derim. Oyun daha yeni olduğu ve inşa aşamasında olduğu için çok sert eleştiriler yapmaktan kaçınıyorum ama şu an için çok ama çok yetersiz ve bug’larla dolu diyebilirim. İncelemesini yaptığım alttaki videoyu izlerseniz daha iyi anlayacaksınız. Zira durduk yere takılan adamlar mı dersiniz. Yoksa topa gitmeyip yerinde sayan topçular mı? Grafikleri de fena değil ama dediğim gibi şimdilik ne desek boş ancak oyunun beta aşamasında bir dünya güncelleme çıktıktan sonra ancak ayrıntılı bir inceleme yapabiliriz. Ama her ne olursa olsun hatalarıyla bile olsa bende bir ışık uyandırdı o eski Fifa Street havası aldım sanki ileride çok konuşacağımız harika bir sokak futbolu oyunu olacakmış gibi geliyor bana, hep birlikte bekleyip göreceğiz bakalım. İyi oyunlar.


Metris Soccer Metris Soccer



0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!