Fran Bow ön inceleme ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

5 Eylül 2015 Cumartesi

Fran Bow ön inceleme

Hep korku filmi veya gerilim filmi izleyerek veya oyunlarını oynayarak neyi amaçladığımızı tam olarak hala anlamış değilim, zira her nedense gerçek hayatta göremediğimiz veya günlük yaşantımızda pek karşımıza çıkmayan bu duyguları biraz abartılmış şekilde de olsa filmlerde ve oyunlarda görmeyi tercih ediyoruz anladığım kadarıyla.

Aslında gerilim veya korku çokta iyi şeyler değil. Annem hep bana ‘’niye bunları izliyorsun, insanın içini açacak şeyler seyretsene’’ diyor mesela. Aslına bakarsanız annem haklı. Zira yaşadığımız güzel ülkemizin içinde bulunduğu kaos ortamı düşünülecek olursa haksız sayılmaz. İnsanın gülmeye ve eğlenmeye ihtiyacı daha çok var.

Ama ne yapalım korku, gerilim olmadan da yaşanmıyor ne yazık ki. Neyse bugün ön incelemesini yapacağım oyun aslında tıkla-ilerle macera oyunu, lakin bol bol korku ve gerilim öğeleri içermekte. Yani bayağı sert kareler var diyebilirim. Oyunun belli bölümlerinde sanki silent hill oynuyormuş hissine bile kapılabilirsiniz.

Evet, oyunumuzun adı ise ‘’fran bow’’ hikâyemiz ise aynı zamanda oyun adı da olan fran adlı küçük kızın ailesini kendi evinin camında tuhaf bir yaratık gördükten sonra onları ölü şekilde bulmasıyla başlıyor. Daha sonradan ise fran gözünü bir çocuk akıl hastalıkları hastanesinde açıyor. Yani tımarhane desek daha doğru olur. Ve doktorun bize sorduğu sorularla oyun başlıyor.

Bu oyunda da diğer tıkla-ilerle oyunlarında olduğu gibi diyalog var, bize sorulan sorulara ekranın altındaki seçeneklerden birini seçerek cevap verebiliyoruz. Yine klasik tıkla-ilerle oyunlarındaki gibi imleç hareketleriyle karakterimizi yönetiyoruz. Ayrıca bulduğumuz objeleri yanımıza alabiliyoruz. Başka bulduğumuz objelerle birleştirebiliyoruz.

Fakat dikkatli olun objeleri tam seçemeyebilirsiniz, zira benim bu tarz oyunlarda en dikkat ettiğim husus tek tuşla bakabileceğimiz veya alabileceğimiz objeleri bize gösteren bir sistem. Bundan önceki birçok oyunda böyle tarzda kolaylıklar vardı. Fakat fran bow’da denk gelmedim veya var da ben tuşunu bulamadım.

Oyunda diyalog ve objelerin kullanımının yanı sıra bulmacalarda var. Daha oyunun başında çok zor sayılmayacak fakat ince düşünmek gerektiren bir puzzle koymuşlar. Bu demek oluyor ki oyunun ileriki evrelerinde birçok bulmaca le uğraşacağız anlamına geliyor.

Yazımın başlarında sizlere bazen silent hill oynuyormuş hissi yaşayacaksınız dedim, neden mİ? Fran bir kutu kullandığı hap var. Bu hapları içtiğinde etraf bir anda değişiyor. Sanki mezhaba gibi hissettiriyor. Kesik başlar, kan akan duvarlar ve tuhaf birçok yaratık. Aynı silent hill’daki gibi olduğumuz çevre değişiyor. Böylece yol bulamadığımız zamanlarda hapları kullanarak değişik yollar açarak ilerleyebiliyoruz.

Grafikleri de çok güzel olmuş diyebilirim. Daha çizgi roman tarzı ve fantastik olmuş. Oynanabilirlik çok zor değil zaten tıkla ilerle oyunlarını seviyorsanız rahat oynarsınız. Sonuç olarak, psikolojik korku, gerilim ve macerayı sizlere iç içe yaşatabilecek değişik bir tıkla- ilerle oyunu oynamak istiyorsanız fran bow tam size göre derim. Hepinize iyi oyunlar arkadaşlar.






0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!