Dead Effect inceleme (pc) ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

1 Mayıs 2016 Pazar

Dead Effect inceleme (pc)

Mobil platformlardaki son yıllarda olan atılımlar ve gelişmeler çoğunuzun malumudur. Gerek tablet gerek akıllı telefonlardaki işletim sistemleri sayesinde birçok bağımsız oyun yapımcısı ve amatör oyun yapımcılarının ekmek kapısı oldu. Zira mobil platformlara yapılan oyunlar genelde çok masraf gerektirmeyen basit oyunlar oluyordu, en kalitelisi bile çok büyük yatırımlar gerektirmiyordu. Eğer mobil platformda tutan bir oyun olursa bir de bunu diğer konsollara çıkardıkları zaman inanılmaz kar bile edebiliyorlardı.

İşte bugün sizlere aslı mobil platforma olan ve daha sonradan yazımın başında bahsettiğim gibi çok tutan ve pc’ye çıkan Dead Effect oyununun incelemesini sunacağım. İsim olarak Dead space’e çok benzeyen bu oyun sadece isim olarak değil hem ambians olarak hem de uzayda bir gemide geçmesi bakımından ve tuhaf bir kaza sonucu herkesin yaratıklara daha doğrusu zombiye dönüştüğü benzer bir hikâye olması. Ayrıca loading yükleme ekranı ve oyun içindeki kapı sesleri bile aynı. Tek değişiklik bu oyunun fps olması zaten bu oyun için dead space’in fps olanı demiştim bir arkadaşıma. Neyse oyunumuzda 12 bölüm oynabiliyoruz, ilk başta bize karakter seçimi yaptırılıyor bir bayan birde erkek tip var ikisi arasında pek farklılık göremedim onun için herhangi biri seçebilirsiniz.

Oyunun play kısmına girdiğimizde story mod haricinde survival ve biohazard gibi değişik modlar da oynayabiliyoruz. İlk oyuna başladığımızda sap gibi silahsız başlıyoruz akabinde elektro şok veren bir eldiven alıyoruz,kafadan size pek zombi saldırmıyor onun için bu eldivenle size saldıranları ağır bir silah olsa da temizleyebiliyorsunuz. Belli bir zaman sonra tabancanız oluyor ve rahat ediyorsunuz. Sağdan soldan mermi bulabiliyorsunuz. Ayrıca bazı dolapları zorlayıp açarak mermi elde edebilirsiniz. Merminin yanı sıra turlarda credits card gibi para yerine geçen bazı objeler topluyorsunuz, bunlarla turları geçtiğinizde istediğiniz silahı alabilirsiniz. Ayrıca elinizde olan silahları geliştirebiliyorsunuz. İstediğiniz silahı alabilirsiniz dedim ama öyle dediğime bakmayın zira silahlar çok pahalı aynı şekilde gelştirmelerde çok ama çok pahalı. Keşke daha ucuz olsaydı veya turlarda daha fazla para kazanma olsaydı çok iyi olurdu bence.

Ama isterseniz para kazanmak için elinizdeki cephaneyi satabilirsiniz ama bundan çok para kazanacağım diye beklemeyin. Turlara girmeden önce 2 silah ve bir el bombası alabiliyorsunuz sizlere tavsiyem hızlı bir silah alın zira zombiler çok acımasız ve hızlılar onun için hızlı bir silah seçin. Turlarda sadece credits toplanmıyor bunun yanı sıra gold denilen yani külçe altın diyelim toplayabiliyorsunuz. Ama bunu çok iyi atışlar ve toplu zombi öldürmeleriyle kazanabiliyorsunuz, yani bir yerlerden bulmuyorsunuz. Ve külçe altınlarla da çok güçlü özle silahlar alabiliyorsunuz. Ayrıca 20 külçe altınınız varsa auto healing yani otomatik sağlık yenileme gücünü açabiliyorsunuz. Bu silahların ve geliştirmelerin yanı sıra karakterimizin özel güçleri de var bunlar klavyeden Y tuşuna bastığınızda büyük bir güç dalgası şeklinde bir küre patlama meydana geliyor ve sizi sıkıştıran zombilere karşı yok etmede bire bir çözüm diyebilirim.

Diğer gücümüz ise yine klavyeden T tuşuna bastığınızda bir nevi yavaş çekim oluyor ce sizde böylece size saldıran kalabalık grup zombileri daha rahat bir şekilde avlayabiliyorsunuz. Sağlık durumu ise çok ilginç çünkü diğer fps oyunlarındaki gibi dinlendiğinizde sağlığınız yenilenmiyor ya sağlık kabini bulmalısınız ya da öylece idare etmek zorundasınız ancak benim önceden dediğim 20 külçe altın toplarsanız oto salık yenilemeniz olur ancak o zaman rahatlarsınız. Oyunun en kötü taraflarından biri tur içinde checkpoint veya autosave olmaması, ölüğünüz zaman ya tura en baştan başlamak zorundasınız ya da belli bir miktar para karşılığında olduğunuz yerden devam edebiliyorsunuz. Ya zaten silahlar ve geliştirmeler ateş pahasıyken siz nasıl olurda belli bir miktar ki o miktarda az buz değil birkaç kere takılırsanız yandınız. Resmen soygun yapıyorlar umarım bunu 2 oyunda düzeltirler.

Çok çeşitli yaratıklar gelmiyor zombiler, bir 4 ayaklı yaratıklar ve bir de boss savaşı yaptığımız yaratık ve sondaki çatlak profesör var o kadar, ama benim en çok gıcığıma giden ve sizlerinde eğer oynamadıysanız kesinlikle dikkat edin diyebileceğim size zırt bırt el bombası asker zombiler. Bu oyunda el bombaları çok etkili arkadaşlar onun için dikkatli olun. İleriki turlar içinde sağlık kabinlerinin yanında karakter geliştirmeleri bulacaksınız bu geliştirmelerle bazı belli bölgeler kafa, ayak, el gibi bölgelere uygulayabileceksiniz. Bir de turlarda sağda solda gizlenmiş ama dikkat ettiğiniz zaman görebileceğiniz orb diye adlandırılan bir şekil var bunları vurup oyunun ana menüsündeki game universe’den oyunla alakalı resimler açabiliyorsunuz.

Grafik bakımında oldukça başarılı bir oyun bence lakin hikâye bakımından çok sığ bir oyun diyebiliriz. Keşke daha iyi bir senaryo ve ara özetlerle destekleme olsaydı muazzam olabilirdi. Fakat sadece senaryo ve grafikle olmuyor tabii, bunun yanı sıra müzikler de çok kaliteli ve oyunun ambiansına uygun. Çevre,karakter ve silah modellemeleri güzel oynanabilirlik de iyi fakat şu tur içinde öldüğümüzde para karşılığında olduğumuz yerden başlama olmasaydı daha iyi olabilirdi bence. Bir de daha uzun turlar ve 12 bölüm değilde 14 veya 15 tur olabilirdi. Ayrıca silahları daha kolay satın alabilme ve geliştirme olsaydı çok süper olurdu. Karakter geliştirmelerini de turlarda değilde tur dışında yapılması lazımdı. Umarım bu hataları 2. Oyunda yapmazlar ve böylece ortaya mükemmel bir aksiyon,fps,korku ve bilim-kurgu iç içe bir oyun çıkmış olur kanımca. Neyse çok kaliteli ama eksikleri olan düşük boyutlu bir fps oynamak istiyorsanız Dead Effect’i sizlere tavisye ederim, hepinize iyi oyunlar.











0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!