Resident Evil 5 inceleme (pc nostalji) ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

10 Ocak 2015 Cumartesi

Resident Evil 5 inceleme (pc nostalji)



oyun dünyasının belki de en çok ses getiren oyunlarından biri olan ve çoğu zaman satış rekorları kıran efsane oyun resident evil ilk üç serisiyle belleklerimizde yer etmişti. Daha sonra dördüncü oyun ile değişime uğrayan resident evil bu geleneğini beşinci oyunda da devam ettirdi.

Sabit ve değişik kamera açılı oyundan omuz kameralı bir oyuna geçiş vardı fakat o eski korku havası gitmiş sanki aksiyona daha çok ağırlık verilmişti. Bu çoğu resident evil hayranında tepkilere neden olmuştu. Bazılarının ise hoşuna gitmiş olabilir. Ama bence eski havasını kaybetmiş zira kamera açıları her ne kadar kötü olsa da korku düzeyi ve gerilimi müthişti. Bu yeni dizaynda ne yazık ki aynı atmosfer mevcut değil.

Neyse şimdi bu oyunumuzun hikâyesiyle başlayalım. İlk resident evil’dan tanıdığımız chris redfield afrika’da yapılacak çok tehlikeli bir biyolojik silahın sevkiyatını engellemek için görevlendirilir. Afrika’da ise chris’e sheva almovar adında başka bir bsaa ajanı kılavuzluk edecektir. Fakat bir anda cübbeli biri çıkıyor ve işlerin daha tuhaflaşmasını sağlıyor. Ve bu esnada eski defterler açılıyor. Aralarda ilk oyundan olan bazı flashbackler göreceksiniz. Ne dediğimi o zaman daha iyi anlayacaksınız. Bu oyunumuzda eski oyunlarda olmayan takım durumu var. Yani iki kişi ilerliyoruz bu bize hem avantaj hem de dezavantaj sağlıyor.

 Zira diğer karakter sizi bazen zor durumdayken kurtarabiliyor fakat bazen sıkıştığında siz ona yardım etmezseniz ayvayı yiyorsunuz. Yani game over oluyor. Yine bir önceki oyundaki gibi bir dünya silah kullanabiliyoruz. Öldürdüğümüz zombilerden mermiler çıkıyor ve altın da çıkıyor bunlarla değişik silah ve cephane satın alabiliyoruz. Ayrıca sheva’ya istediğimiz silahı verebiliyoruz. Yine sağlık düzeltme önceki oyunlardaki gibi sprey ve bitkilerle oluyor. Yeşil, mavi ve kırmızı renkteki bitkileri kombine yaparak da kullanabiliyoruz. Ayrıca sağ soldaki sandıkları kırdığınızda para veya cephane bulabiliyorsunuz. Yine önceki oyundaki gibi bölüm bölüm oynuyoruz. Gayet uzun ve zevkli turlar var diyebilirim.

Grafik bakımından çok iyi olduğunu söyleyebilirim, senaryo ise oldukça başarılı eski defterlerin açılması Albert wesker’in ortaya çıkması yine eski bir dost’un sürpriz bir şekilde karşımıza çıkması harika olmuş. Müzik ve sesler başarılı, hasar modellemeleri fena değil. Çevre, karakter ve silah modellemeleri de oldukça başarılı, yapay zekâ da çok iyi özellikle sheva bize çok yardımcı oluyor gerek çatışmalarda gerekse sağlık durumumuz zor durumda olduğunda hemen imdadımıza yetişiyor. Ayrıca bulduğu sandıklardan ne varsa toplayıp depoluyor. Zombilerinde yapay zekâları oldukça iyi bazı zombiler daha gelişmiş oldukları için size silahlarıyla saklanarak saldırabiliyorlar.

Oynanabilirlik ise çok zor değil önceki oyunları oynayanlar bu oyunda zorlanmayacaklardır bence. Çeşitlilik ise güzel zaman zaman değişik araçlar kullanabiliyoruz bu kimi zaman bir ağır makineli olabiliyor kimi zaman ise bir bot oluyor. Extralara değinmeden edemeyeceğim tine bir önceki oyundaki gibi bol bonus içerik mevcut bunlar kazandığınız puanlarla ve turlardaki gizli işaretleri vurduğunuzda açabiliyorsunuz. Özel ayarlara girdiğinizde ise karakterlerinize değişik kıyafetler giydirebiliyorsunuz. Ayrıca değişik filtre seçimi yapabiliyorsunuz.

Yine önceki oyunlardan bildiğimiz mercenaries mod bu oyunumuzda da mevcut. Oyunumuzun dış menüsünden istediğiniz zaman kütüphaneye girerek dosyalara, oyun içinde bulduğunuz figürlere bakabilirsiniz. Bir de bütün ara videoları buradan izleyebilirsiniz. Sonuç olarak bence oyun dünyasını en büyük yapımlarından biri olan kült bir yapımdır. Her serisi mükemmel olacak diye bir kaide yok. İllaki beğenenler de olacak beğenmeyenler de ama sonuç her ne olursa olsun ‘’resident evil’’ her zaman oynamaya değer bir oyun olacak bence, iyi oyunlar.











0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!