Crisis Evil inceleme (Retro arcade game) ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

6 Ağustos 2016 Cumartesi

Crisis Evil inceleme (Retro arcade game)

Şimdiye kadar birçok arcade oyun oynadım bir dünya filan bitirdim. Çocukluğum cep telefonlarıyla veya tabletlerle değil değişik değişik renkli oyun konsolları ve atari salonlarında geçti. Ayrıca sokaklarda da epey oyun oynadığım olmuştu onu da vurgulamadan geçmeyeyim. Şimdi ki çocuklar ne elim sende ne kör ebe ne de akşam eli sende filan gibi oyunları bırakın oynamayı adını bile bilmiyorlar. Neyse biz konumuza dönelim geçenlerde arcade, Retro oyunlar arasında ismini hatırlayamadıklarımı ararken ilginç bir yapıma denk geldim oyun çok hoşuma gitti. İlk başlarda resmi bir yapımmış gibi geldi fakat sonradan oyunun modlanmış gayri resmi bir yapım olduğu fark etmem pek zaman almadı. Bu bahsettiğim oyunun adı çakma Resident evil oyunu olan  Crisis Evil.

Oyunda ilk Resident Evil oyunundan tanıdığımız Jill Valentine ve Chris Redfield var, tabii bu karakterler sonraki oyunlarda da boy gösterecek ama bu oyunda ilk oyunu baz almışlar. Bu oyun gibi eski oyunlardan işte karşılıklı dövüş oyunu olarak filan bildiğimiz birçok oyunu mortal kombat, Street fighter, king of fighters vb. gibi modlayarak bu oyunları sanki ilerlemeli side scrolling beat’em up yani yandan göstermeli ilerlemeli dövüş oyununa çevirmişler. Bu oyunlar bor denilen (open beats of rage) bir emülatör sayesinde çalışıyor. Tabii bor bu emülatörün kısaltması arkadaşlar. Emülatörün hemen hemen her konsola uyarlanmış hali var. İsterseniz pc’nizde istersenizde psp emületöründe sorunsuz şekilde oyunları açıp oynayabilirsiniz.

Oyunları internette kolayca bulabilirsiniz bor diye aratıp oyunlarına ve emülatörüne ulaşıp rahatlıkla indirebilirsiniz. Oyunların boyutları küçük indirmekte problem yaşamazsınız, oyunları indirdikten sonra ise yapacağınız işlem çok kolay, emülatörün klasörünün içinde bulunan paks klasörünün içine indirdiğiniz oyun dosyasını atmanız yeterli. Oyunu açtıktan sonra ise options’a girip ekran çözünürlüğünü ve gamepad ayarlarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Zaten oyunda fazla tuş kullanımı olmadığı için sorun yok. Oyuna girdiğimizde ise bize karakter seçtiriliyor Jill veya Chris istediğinizi seçin bu arada çalan müziğe dikkat edin zira çalan müzik silent hill’ın müziği. Zaten size verilen belli bir hak yani credits var bu credits bittiğinde game over oluyor onun için dikkatli oynayın. Aralarda karakterinizin hakkı bittiğinde ise size oyuna devam etmeden karakter değiştirme hakkı veriliyor.

Size tavsiyem Jill’i seçin çünkü jill ile silah kullanabiliyorsunuz Chris ile zombileri dövüş ederk yok etmek zorunda kalıyorsunuz buda çok saçma bir durum teşkil ediyor. Keşke Chris’de silah kullansaymış daha iyi olurdu. Önceden çok tuş kombinasyonu olmadığını söylemiştik zaten oyun Retro arcade yapımlara benzetildiği için sadece birkaç tuşla işi bitirebiliyorsunuz bir tuşla ateş ederken özel güç gibi kullanabileceğimiz fakat sürekli kullanmaktan kaçınmamız gereken zira her kullandığımızda sağlığımızdan getiren bir saldırımız da mevcut. Sadece çok sıkıştığınız zamanlarda kullanın bunun yanı sıra turlarda zombilerin yanı sıra licker, hunter, cerberus, crow gibi Resident evil’dan bildiğimiz yaratıklar turlarda karşımıza çıkıyor. Turların sonlarında boss savaşı yok sadece oyunun sonunda bir tyrant ile savaşıyoruz o kadar.

Oyunda save problemi yaşamıyorsunuz zira otomatik kayıt yapıyor siz çıkıp tekrar girdiğinizde kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Oyunu isterseniz iki kişi de oynayabilirsiniz. Arkanızı kollayacak birinin olması güzel olur çünkü yaratıklar sizi devamlı sıkıştırıp kıskaç altına alıyorlar onun için iki kişi savaşmak daha etkili olabilir. Bu tarz modlanabilir oyunlar ve programlar sayesinde birçok amatör oyun yapımcısı tecrübe kazanıyor ve kaliteli yapımları çıkarmak için daha çok çalışıyorlar her ne kadar bu tarz yapımlar resmi olmasa da çakma makma olsa da oynamaya en azından bir bakmaya değer bence. Hepinize iyi oyunlar.


Crisis EvilCrisis Evil




0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!