Penumbra Overture Episode One inceleme (pc nostalji) ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

9 Şubat 2016 Salı

Penumbra Overture Episode One inceleme (pc nostalji)

Korku hayatımızda her zaman var olan ve bazen her nedense çok istediğimiz bazen ise korkacağımızı bildiğimiz halde tatmaktan vaz geçemediğimiz bir duygudur. Hani hep derler ya, ne gelirse meraktan başınıza gelir. Bu tarz şeyler genellikle korku filmlerinde veya oyunlarında olur. Neyle karşılaşacağını bilmeden ve hiçbir tecrübesi olmadığı halde bilmediği veya bazen kazara bir maceranın içine giren tipler vardır. Bizde hep deriz ya: gitme gitme ne işin var öleceksin gitme diye. İşte bugün de incelemesini yapacağımız oyun bu tarz da olan ne olduğunu bilmediği bir maceranın içine tabiri caizse balıklama atlayan kahramanımızın tuhaf hikâyesi.

Oyunumuzun adı penumbra, hikâyemiz ise dramatik bir şekilde yönettiğimiz karakterimizin annesinin vefatından sonra babasından aldığı bir mektup ile başlıyor. Ve babasının mektubunda bir bankaya emanet bıraktığı notu üzerine, karakterimiz merakını bastırmak için bankaya gitmeye karar veriyor. Emanette babasını bıraktığı notlarda tuhaf bir şeyler olduğunu sezer ama ne olduğunu çözemez. Ama notlarda olan bir yer ilgisini çeker, o işaretli yer kuzey grönland’taki ıssız bir yerdir. Ve karakterimiz bu yere gidip babasıyla alakalı sır perdesini kaldırmak ve gerçekleri bulmak için yola koyulur. Yazımın başında dedim ya, merak diye işte.

Penumbra amnesia’nın yapımcı stüdyosu tarafından piyasaya sürülmüş bir oyun. Ben sonradan çıkmış olan amnesia teh dark descent’i ilk oynadım, sonra ise penumbra. Keşke ilk penumbra’yı oynasaydım. Siz siz olun ilk penumbra’yı oynayın. Frictional games stüdyosu kendi geliştirdikleri oyun motorlarını kullanıyorlar. Bu motor birçok nesneyi kullanmamıza ve etkileşime girmemize olanak sağlıyor. Bazı objeleri kendimiz açmalıyız mesela kapı çekmece gibi. Kapı açacaksanız mouse’la kapıyı tutarak kendinize çekmelisiniz aynı şey çekmece içinde geçerli. Yine amnesia’daki gibi karanlıkta ilerleyeceğimiz için elimizde daha modern yılda yaşadığımız için el feneri ve ışıldak ile yolumuzu bulabiliyoruz.

Bulduğumuz tuhaf maden gibi yerde bazı itemler bularak onları kullanabiliyoruz. Mesela bulduğumuz bir çekiç ile yine Mouse’u hareket ettirerek tahta vs. kırıp parçalayabiliyoruz. Yine amnesia’da olmayan ve bu oyunda olan bir özellikten bahsedeceğim. Amnesia’da yaratıklarla savaşamıyorduk veya obje fırlatamıyorduk, fırlatsak bile bir şey olmuyordu. Penumbra’da ise elinizdeki çekiç veya kazma ile yaratıklara vurabiliyorsunuz. Veya sağdan soldan aldığınız bazı cisimleri fırlatabiliyorsunuz. Ama penumbra’nın ilk bölümü olan overture’da pek çeşitli yaratık yok. Çoğunluk resident evil’daki cerberus’lara benzeyen köpekler size saldırıyor. Onları alt etmesi çok zor değil. İlk başta biraz zorlanabilirsiniz belki ama oynadıkça eliniz yatkınlaşacaktır. Bir de bayağı iri örümcekler sizlere saldırıyor onun haricide bir de dev bir solucan var.

Yine amnesia’daki gibi notlar bulabiliyoruz. Bu notlar orada yaşananlar ile alakalı bize ışık tutarken bazen çözmemiz gereken bulmacaları da çözmemizde yardımcı olabiliyor. Yine sağlık durumumuzu bozulduğu zaman sağdan soldan bulduğumuz ağrı kesiciler ile yenileyebiliyoruz. Tab tuşuna bastığınızda hem sağlık durumunuzu hem de el fenerinizin batarya durumunu görebilirsiniz. Yine hızlı kullanmak istediğiniz itemlerinizi üstteki numaralara koyarak oyun içinde daha hızlı ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra bazı objeleri ara sıra kombine yapıp kullanabiliyorsunuz.

Oyunda bizim haricimizde insan yok. Sadece sonlara doğru adının red olduğunu söyleyen ve bize telsizden yardım eden biri var ama ne yazık ki kendisini göremiyoruz. Ama bize yardımı çok dokunuyor. Bir de amnesia’da da olan artifact denilen kutular var bunlara tıkladığınızda sanki başka bir âleme sizi götürüp tekrar geri getiriyor. Ve oyunla alakalı bazı ipuçları alabilmemize yardımcı oluyor. Bir de sağı solu dikkatli şekilde taramanızı tavsiye ederim. Göz çıkan her yeri inceleyin.

Grafik bakımından yılına göre kaliteli olan bir yapım olan penumbra overture hikâye bakımından da bizleri etkileyerek bizi ekrana kilitlemeyi başarıyor. Müzik ve sesler başarılı ama amnesia’nın gerisinde kalmış. Aslında birçok konuda amnesia the dark descent’ten geride kaldığını söyleyebiliriz. Mesela yaratıklar konusunda, ama bir şeyi de vurgulamadan edemeyeceğim bu penumbra’nın ilk bölümü sonlara doğru bazı değişik yaratıkları görebiliyoruz ama sürpriz bir şekilde oyun son buluyor. Yapay zekâ oldukça iyi zira en çok karşılaştığımız yaratık olan köpekleri öldürmeden bırakmayın daha doğrusu sizden uzaklaşmasına imkân vermeyin zira uluyarak başka köpekler çağırıyor ve başınızdaki bela birken bir anda üç olabiliyor. Oynanabilirlik zor değil başlangıçta zorluğu zaten seçebiliyorsunuz ve oynadıkça köpeklerle başa çıkmasını öğrenebiliyorsunuz. Sadece save biraz zahmetli ve gıcık olmuş, istediğiniz yerde kayıt yapamıyorsunuz. Ben internet’te araştırdım ve bulduğum bir yöntem ile istediğim yerde kayıt yapabildim. Neyse hayatta kalma ve psikolojik gerilim tarzındaki oyunları seviyorsanız asla es geçmemeniz gereken bir oyun diyebilirim penumbra overture episode one için. Hepinize iyi oyunlar.











0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!