War Game Europen Escalation inceleme ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

26 Eylül 2015 Cumartesi

War Game Europen Escalation inceleme

Strateji ve taktik, aslında her ikisi de iç içe olan çok kullandığımız kelimelerdir. Günlük yaşantımızda veya spor branşlarında ya da hayatımızın belli safhalarında bu kelimeleri çokça kullandığımız olmuştur. Bunların yanı sıra savaşlarda da kazanmak için doğru taktik ve strateji seçmelisiniz. Yoksa yok olursunuz.’’ Sonuçta bu bir oyun değil savaş’’ diyecektim ki bu bir oyun arkadaşlar, bugünkü oyunumuzun adı da olan ve başlangıçta biraz açıklamasını yaptığım güzel bir strateji oyunu ‘’war game europen escalation’’ .

Oyunumuz 80’li yıllarda Avrupa da patlak veren soğuk savaşı anlatmaktadır. Lakin o soğuk savaş öyle kızışmıştır ki s.s.c.b artık önüne gelen yerleri işgal edip sınırları zorlamaktadırlar. Tabi ki her zaman olduğu gibi işe nato el atar ve müttefikler le beraber soğuk savaş iyice kızışır. Oyunumuzda da neredeyse bütün savaşa iştirak eden müttefik güçlerle oynamaktayız.

Arkadaşlar oyunda herhangi bir tutorial veya pratik yapma turu yok. Onun için oyunu ilk turdan itibaren sindire sindire yavaş yavaş anlayarak oynamanızı tavsiye ediyorum. Gerçek zamanlı strateji oyunlarındaki gibi bina kurma veya bu binalardan geliştirme yapmak yok. Sadece turlarda olan görevlerde belirli olan yıldızlar var. Bu görevleri yaptığınızda o yıldızları kazanıyorsunuz ve o kazandığınız yıldızlar kadar bir dünya olan savaş unitelerinden geliştirmeler yaparak istediğiniz askeri araçları açabiliyor ve turlarda kullanabiliyorsunuz.

Turlarda size verilen belli bir puan limiti var, bu puan limiti ile açtığınız uniterden istediğinizi çağırabilirsiniz. Fakat onunda bir sınırı var. Belki kendinize büyük bir ordu kurmak isteyebilirsiniz ama bu o kadar da sandığınız kadar kolay değil. Diyelim kazandığımız puanlarla güzel araçlar açtık turda da güçlü, zırhlı üniteler aldık. Gelelim şimdi savaş kısmına.

Savaşa girdiğinizde çok dikkatli olun zira araçlarınızı hareket ettirirken yakıtları bitebilir. Onun için lojistik araçlardan da yanınızda bulundurun derim bu sayede zorlanmazsınız. Ayrıca savaşa girdiğinizde araçlarınızın arızası olabiliyor veya bazı değişik tepkiler vererek çatışmadan çekilebiliyorlar. Bir de düşman üslerini ele geçirdiğinizde çok işinize yarayacaktır. Zira askeri araçlarınız bu sayede hem cephane sıkıntısı çekmez hem de yok olmaktan kurtulurlar.

Araçları yönetme ise bildik strateji oyunlarındakiyle aynı ister tek te isterseniz toplu şekilde ilerletebiliyoruz. Ekranın sağ köşesinde bulunan komut menüsünden de isterseniz birliklerinize talimatlar verebiliyorsunuz. Haritaya değinmek gerekirse bölge bölge bize göstermesi çok işimize yarıyor böylece daha rahat oynayabiliyoruz.

Ayrıca size bazı tavsiyelerde de bulunacağım. Turlarda illa ki keşif araçlarından kullanın bu sayede düşmanın yerini ve gücünü daha çatışmaya girmeden anlayabilirsiniz. Ayrıca çıkaracağınız araçlardan atış mesafeleri uzun olanları alın ve de zırhlı olmalarına dikkat edin. Genelde bu tarz araçlar yüksek puanlıdır ama olsun yok edilmeleri bir hayli güçtür.

Grafikleri oldukça kaliteli bir oyun olduğunu söyleyebilirim. Zira kamera açısını istersek çok tepeden yapabildiğimiz gibi istersek birliklerimizin neredeyse içine kadar girdiğimizde detayların ve modellemelerin ne kadar harika olduğu o zaman daha iyi anlayabiliyoruz. Hikâye ise gerçek olduğundan daha bir anlamlı hale gelmiş. Ama oyunun daha çok multiplayer için yapılmış olması ve tek kişilik moda üvey evlat muamelesi yapılması da hiç yakışmamış bence.

Müzikleri de bayağı gizemli oynayanı etkileyen türden. Çevre, karakter ve hasar modellemeleri ise oldukça başarılı olmuş. Yapay zekâ ise çok iyi düşmanlarınız size karşı ormanlık alanlarda gizlenerek pusu kurabiliyor bu da bayağı işimizi zorlaştırabiliyor. Ama kendi birliklerimizin de yapay zekâsı da çok iyi diyebiliriz. Zira düşmanı gördüklerinde sizin emir vermenize gerek kalmadan karşılarına çıkan düşmanları yok ediyorlar.

Oynanabilirlik çok kolay değil önceden de yazdığım gibi oyunun mantığını iyice kavrayıp kendinizi iyice ısındırdıktan sonra oyuna devam edin derim. Çeşitlilik ise muhteşem zira sayısını bilmediğim sayamadığım kadar araç var. Sonuç olarak değişik, zorlu ama zevkli bir savaş starteji simülasyon oyunu oynamak istiyorsanız ‘’war game europen escalation’u’’ size kesinlikle tavsiye ediyorum. İyi oyunlar arkadaşlar.










0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!