Black Sails The Ghost Ship ön inceleme ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

20 Eylül 2015 Pazar

Black Sails The Ghost Ship ön inceleme

Genelde macera oyunlarını ve korku yapımlarını iç içe olan oyunlardan her zaman büyük keyif almışımdır. Hele hele bu oyunlar bir de tıkla-ilerle tarzı, diyaloglu ve bulmacalıysa tadından yenmez oluyor. Bugünde ön incelemesini yapacağım oyun içinde macera, korku, bulmaca içeren bir tıkla-ilerle oyunu olan ‘’ black sails the ghost ship’’oyunu.

Oyunumuzun hikâyesi kısaca şöyle: oyunda yönettiğimiz karakterimiz anna, bir gemi seyahati sırasında şiddetli bir fırtına sonucunda gemilerinin batmasıyla beraber can havliyle hayatta kalmaya çalışırken, dev dalgalarla boğuştuğu bir anda başka bir geminin onların hayatını kurtarmasıyla başlıyor. Böylece karakterimiz anna’nın ve yanındaki lex adındaki adamın hayatı kurtulmuş olur. Lakin onları kurtaran bu gemide bir tuhaflık vardır. Hiçbir yaşam belirtisi yoktur.

Başlangıcımızı yapıp biraz hikâyemize değindikten sonra oynanışa dair bazı bilgilerde verelim. Öncelikle anna’yı klasik tıkla-iler oyunlarındaki gibi yönetebiliyoruz. Yani sadece Mouse ile imlecimizi tıkladığımız yerlere karakterimizi yönlendirerek ve de objelere tıklayarak oynayabiliyoruz. Yine çoğu tıkla ilerle oyunlarında olduğu gibi diyaloglar yapabiliyoruz.

Ayrıca sağdan soldan aldığımız objelerle oyunu ilerletmek için çıkış yolları arayabiliyoruz. Bazen bu objeleri birleştirerek de çözümlere ulaşabiliyoruz. Çözüm demişken oyunun daha başında sayılarını bulmamız gereken bir bulmaca çıkıyor, bu da oyunun ileriki safhalarında bol puzzle olduğunun bir göstergecisidir diyebiliriz. Yani kısacası bol bol bulmaca çözeceğiz.

Benim bu tarz oyunlarda dikkat ettiğim en önemli özelliklerden birisi ipucu diyebilirim. Nasıl mı? Mesela bir mekâna girdiniz, bir baktınız bir dünya obje ve siz hangisiyle etkileşime gireceğinizi veya alacağınızı şaşırabilirsiniz. Bu gibi durumlarda işimizi kolaylaştıracak yardım bekleriz. Örnek: secret files oyununda, oynayanlar bilirler. ‘’search scene’’ ( bulma tuşu) diye bir özellik vardı, bu tuşa bastığınızda size alınacak veya etkileşime geçilecek objeleri otomatik olarak gösteriyordu.

İşte bu özellik bazı tıkla-ilerle oyunlarında olmasa da bu oyunumuzda mevcut. İsterseniz sol alt köşede bulunan büyütece tıkladığınızda isterseniz de klavyenizin boşluk tuşuna bastığınızda size yardım geliyor. Böylece işiniz daha kolaylaşıyor. Ama yine de dikkatli olun, zira bazı çok etkileşime girilecek mekânlarda ufak tefek olanlar gözden kaçabiliyor.

Grafikleri çok özenilmemiş bir oyun ama hikâyesiyle sanki alıp gidecekmiş gibi görünüyor, umarım beni yanıltmaz. Evet, küçük boyutlu hem macera hem korku içeren değişik bir tıkla-ilerle oyunu oynamak istiyorsanız ‘’black sails ghost ship’’ oyununu size tavsiye ediyorum. İyi oyunlar.







0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!