Castlevania Lords of Shadow Ultimate Edition inceleme ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

16 Mart 2015 Pazartesi

Castlevania Lords of Shadow Ultimate Edition inceleme



çok eski bir oyun olan ve son haliyle çok değişik bir boyuta taşınan castlevania oyunu gerek oynanış mekanikleriyle gerek hikâyenin akıcılığıyla bizi alıp o dünyanın içine hapsetmeyi başarıyor. Daha çok macera oyunu gibi gözükse de aksiyonu bol ve bir o kadar korku filmlerinden çıkmış birçok yaratıkla karşı karşıya geldiğimiz bu oyunda hiç ama hiç sıkılacağınızı tahmin etmiyorum.

Oyunumuzun konusuna değinecek olursak, mistik hikâyeleri hep sevmişizdir bundan sonra ne olacak acaba deyip merakla oynayıp sonunu görmeye çalışmışızdır. Bulunduğumuz dünya ile dış dünya arasında ki bağlantı gölge efendileri olarak bilinen ve kardeşlik denen grubun başlattığı kargaşa yüzünden işler çığırından çıkmaya başlamıştır. Değişim artık kaçınılmazdır. Bu yüzden kardeşlikten olan ana karakterimiz gabriel belmont görevlendirilir. Fakat gabriel’in çok sevdiği karısı da öldürülmüştür. İçinde onun intikam ateşi de vardır. Ama oyunun ileri safhalarında acı gerçek ile yüzleşmesi kaçınılmazdır.

Hikâyemizi anlattıktan sonra gelelim dövüş mekaniklerine oyunda önceden çoğu oyun severinde benzettiği god of war tarzı bir dövüş sistemi var. Bu sistemde elimizde dövüş haçı denilen ve sonradan değişik parçalar bularak geliştirdiğimiz bir kırbaçvari bir silahımız var. Oyunumuzda öldürdüğümüz yaratıklardan çıkan puanlarla birçok hareket satın alabiliyoruz.

Bu hareketler sayesinde düşmanlarımızı değişik combo’lar yaparak yok edebiliyoruz. Bir de kullanabildiğimiz iki madalyon var bunun ilki ışık cevheri madalyonu diğeri ise gölge cevheri madalyonu. Işık cevheri madalyonunu kullandığınızda düşmanlarınızın sağlığını azar azar da olsa emebiliyorsunuz. Gölge cevheri ise yaratıkların sağlığını daha çok götürmenizi sağlıyor. Oyunun sonunda da çok işe yarıyor.
Bir de hayat cevheri madalyonu var buda sağlık limitinizi yükseltmenizi sağlıyor. Bütün bu madalyon güçlerini turlarda gizlenmiş olan ölü savaşçılardan bulup limitlerini geliştirebilirsiniz. 

Bu güçlerimizin yanı sıra ufak çaplı ekipman niteliğinde kullandığımız güçlerimizde var bunlar gümüş bıçak, kutsal su, periler ve belki de benim en çok sevdiğim ve oyunda bize yardım eden dilsiz kızdan aldığımız güç kara kristal. Bunları da turlarda öldürdüğümüz düşmanlarımızdan temin edebiliyoruz. Ayrıca bazı god of war demiştik oradaki gib boss savaşları da yapıyoruz bazen kendi boyutumuza yakın bazen ise koskoca bir titan ile savaşabiliyoruz. Ve yendiklerimizden bazı güçler alabiliyoruz.

 Mesela demin bahsettiğim dilsiz kızın yanında olan dev kara şövalyenin esrarlı zırh eldiveni, bu eldiven sayesinde bazı objeleri kırabiliyoruz veya hareket ettirebiliyoruz. Bir lycan’dan aldığımız kasırga çizmeleri sayesinde depar atarak zıplayamayacağımız mesafeleri atlayabiliyoruz. Kardeşliğin kurucularından olan carmilla’nın olan melek kanatlarını da kullanarak yüksek mesafelere zıplayabiliyoruz. Yine oynarken saldırı menüsüne girdiğinizde bu içeriklerle detaylı bilgileri görebilirsiniz. Bir de karakterlerle ilgili yazıları da okuyabilirsiniz.

Oyunumuzda sadece savaş, kapışma mı var? Hayır, tabii ki de değişik şeylerde yapıyoruz bazen karşımıza çıkan bulmacaları çözerek ilerlemek zorundayız bu da bazen biraz sıkabilir. Bazı bulmacalar çok zor değil fakat bazıları sinir edici düzeyde diyebilirim. Bulmacanın yanı sıra atlama zıplama çok var. Buradan aklınıza direk prince of persia veya assassin’s creed gelebilir. Elimizdeki savaş haçı sayesinde bazı yerlere tutunarak tırmanabiliyoruz.

 Ayrıca tuş kombinasyonlarına dikkat zira hiç ummadığınız anda size bazı tuşlara bastırabilir onun için dikkat! Bir de yenilik olarak söyleyebileceğim savaştığımız bazı yaratıklara binerek sürebiliyor olmamız evet mesela bazı açamadığımız dev kapıları trol’e binerek veya yaban domuzu kullanarak kırabiliyoruz. Ayrıca atlayamadığımız bazı yerleri ve tırmanamadığımız yüksek yerleri örümcek sürerek veya warg kullanarak aşabiliyoruz. Bir de ata binebiliyoruz ama bu diğerleri kadar çok olmuyor.

Grafik bakımından çok kaliteli olduğunu söyleyebilirim ama daha önemlisi hikâyenin başta da Grafik bakımından çok kaliteli olduğunu söyleyebilirim ama daha önemlisi hikâyenin başta da yazdığım gibi akıcı ve sürükleyici olması bunun yanı sıra müziklerin kalitesi ve seslendirmedeki başarı oyunu çok kaliteli bir yapım olmasını sağlamış. Çevre modellemeleri çok hoşuma gitti lakin kamera açıları bazen çok iyi manzaraları bize gösterirken bazen çok saçma açılardan oyunu oynadığımız için tam olarak görsellerin tadına varabildiğimizi söyleyemeyeceğim zira ben bu kamera açılarını sevmiyorum.

Aynı şey god of war'da ’a mevcut onun da tek eksiği kötü kamera açıları idi. Ama başka bir örnek vermem gerekirse darksiders bu oyunda kamera açısı oyunculara bırakılmış istediğiniz kamera açısını elde edebiliyorsunuz. Yapay zekâ fena değil bazen aptal aptal bize saldıran yaratıkların artık çokluğundan mıdır nedir bilmem bizi fena zorladıklarını söyleyebilirim. Zaten desenize sanki fps oyunda bize saklanıp saklanıp mı ateş edecekler diye.

 Oynanabilirlik konusunda şunu söyleyebilirim eğer pc’de oynuyorsanız sakın ama sakın klavye ile oynamayın zira tuş kombinasyonları sizi çok zorlar bunun için gamepad’iniz varsa onla oynayın derim. Ama yok ben klavye ile oynarım diyorsanız siz bilirsiniz. Çeşitlilik ise oldukça zengin oyunda birçok değişik yaratık görüp savaşabiliyoruz. Hepsinin kim olduğunu öğrenebiliyoruz. Ayrıca oyun menüsünde bulunan extralardan resim açabiliyoruz.

Aynı menüde hileler de var var fakat aktif etmenizi tavsiye etmem çünkü save devre dışı kalıyor. Bir de oyunumuz dikkat ettiyseniz ultimate edition yani normal oyunun yanı sıra sondaki yani oyun bittikten sonraki iki indirilebilir içerik olan turu oynayabilmeniz. Bu içerikte oyun bittikten sonra gabriel’e ne olduğunu oynayarak görüyoruz. Evet, sonuç olarak mükemmel atraksiyonu bol uzun uzun size güzel vakit geçirtebilecek eğlenceli bir oyun beklediğini söyleyebilirim. Eğer mümkünse ultimate edition’u tedarik edip oynayın derim. İyi oyunlar.












0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!