Assassin's Creed Liberation HD inceleme (pc) ~ karekareoyun

English (US) Deutsch Français Русский 中文(简体) Português Italiano 日本語 한국어 Español
Twitter Bird Gadget

21 Temmuz 2016 Perşembe

Assassin's Creed Liberation HD inceleme (pc)

Son 10 yılı belki de en çok işgal eden ve piyasaya en çok çıkan oyunlardan biri olan Assassin’s creed efsane oyunlar arasında yerini çoktan aldı bile. İlk başlarda bu oyunun Prince of persia ile yarışamayacağını daha iyi olamayacağını düşünüyordum, zira oyunu oynadıktan sonra ve tarihle günümüz arasındaki ince çizgiye dayanan hikâyesini anladıktan sonra çok iyi bir iş olduğunu ve öyle pek azımsanmayacak bir oyun olduğunu anladım. Abstergo adı verilen şirketin mükemmel bir icadı olan animus adlı makine ile yapılan bir bağlantı sayesinde o kişinin atalarını ne yaptıklarını görebilme şansı olabiliyor. Bu işin tamamıyla bilim kurgu olan tarafı ve bu işin başrolünde ise ana hikâyeden tanıdığımız ve ataları suikastçi olan desmond miles var. Abstergo aslında gizemli bir güç olan cennetin parçası denilen bir şeyin peşinde. Bunlar ana hikâyeden alıntılar tabii bir de ana oyunların yanı sıra bazı hikâye dışı ara oyun niteliğinde oyunlar çıktı. Bugün de onlardan biri olan, aslında ilk olarak ps vita’ya çıkan ama sonradan her ne olduysa bütün konsollara ve pc’ye çıkan oyunu Assassin’s creed Liberation HD’yi inceleyeceğiz.

Bu hikâyemizin ana karakteri daha önceden hiç yönetmediğimiz bir bayan karakter olan Afrika asıllı Aveline. Bu oyunda günümüz ile hiçbir bağlantı yok ana oyunlarda gördüğümüz ve oynadığımız abstergo’da animus makinesine kim bağlı? aveline’in anılarını kimin sayesinde görebiliyoruz? Onun torunu kim? Gibi sorular havada kalıyor. Ben ilk başlarda ‘’herhalde oyun ilerledikçe bir şeyler olacaktır’’ filan diye düşündüm ama bir şey olmadı. Sadece bir ara bir anıyı birisi görmemem için bir şey yaptı. Daha sonra vatandaş e’yi bulmalısın gibi bir uyarı verdi. Neyse yani oyun sadece aveline’in hikâyesi diyebiliriz. Oyunumuzun kısaca hikâyesine değinip mekaniklerine geçelim. Aveline küçük bir çocukken kaybolur daha sonradan evlatlık olarak zengin bir aile tarafından alınır. Aveline çok şanslıdır köle olarak değil de evlatlık olarak o aileye girmiştir ki o zamanda herkes köle satıp almaktadır.

Aveline agathe adında bir suikastçıdan eğitim almıştır tabii oraların nasıl olduğunu bilmiyoruz çabuk geçmişler oyuna koymamışlar. Aveline’in ise amacı kölelere yardım etmek ve bu düzeni bir şekilde değiştirebilecek adımlar atmak. Diğer yandan ise küçükken kaybettiği köle annesini bulabilmek. Bu doğrultuda oyunumuz ilerliyor ve önceki oyunlardan bildiğimiz takip görevleri, suikastler ve gizlilik içeren birçok ifa ediyoruz. Aveline’in kıyafetini görevlerin içeriğine göre değiştirebiliyoruz. 3 ayrı kişiliğe bürünebiliyoruz, biri zaten bildiğimiz suikastçi kişiliği diğerleri ise hanımefendi ve köle kişilikleri aslında kişilik değil kostüm desek daha doğru olur sanırım. Hanımefendi kostümü sayesinde birçok görevi yapabilirken ne yazık ki kısıtlı silah ve hareket imkânı ile oynamak tam bir çileye dönüşebiliyor. Köle kostümü ise bazı gizli görevleri yapmamıza ve kamplara sızmamıza olanak sağlıyor.

Bu kostümleri giymek için haritada bulunan bazı soyunma yerlerini satın almanız gerekiyor. Aynı şekilde aveline için değişik kostümler ve silahlar da satın alabilirsiniz ama hepsi çok sınırlı ve ne yazık ki hepsi aynı gibi. Aynı şekilde bu dükkânları da harta da açmak zorundasınız. Oyunda karargâh gibi bir yerimiz de var ve bize yardım eden Gerald adında aveline aşık olduğunu düşündüğüm sadık bir yardımcı. Oyun açık dünya olmasına rağmen harita çok kısıtlı her ne kadar bir başka yere seyahat edip görevler yapabilsekte herhangi bir gemi filan kullanamıyoruz. Sadece bataklıkta kano kullanabiliyoruz o kadar. Ana görevlerimizin haricinde challenge niteliğinde yan görevler de mevcut, bu görevleri de yaparak para filan kazanabiliyorsunuz. Harita da bulunan hazineleri toplayıp paranızı çoğaltarak çoğu şeyi rahatça satın alabilirsiniz. Karakter geliştirmesi bu oyunda yok yani aveline için herhangi bir sağlık veya yetenek açma filan söz konusu değil.

Sadece tanınmamaya özen gösterin köle kişiliğinde oraya buraya asılan posterlerinizi toplayarak suikastçi kimliğinizde ise bazı üs düzey görvelilere rüşvet vererek kötü namınızı azaltabilirsiniz. Yine önceki Assassin’s creed’lerde ki gibi yüksek bir yerlere çıkıp haritayı tam anlamıyla açmak için senkronize etmelisiniz. Bir de oyunda ticaret sistemi diye bir şey var onun tam ne olduğunu anlamadım daha doğrusu anlamak istemedim, zira görevler ve yan görevler sıkınca çabucak bitse de kurtulsam dedim açık konuşmak gerekirse. Oyunla ilgili işte karakterlerle filan alakalı bilgiler öğrenmek istiyorsanız Database’e girip merak ettiğiniz şeyleri öğrenebilirsiniz.

Sonuç olarak grafikleri fena olmayan ama hikaye bakımından yetersiz olan bir oyun var karşımızda. Oyunun senaryosu çok sığ ilerliyor ana hikayedeki gibi günümüzle bir bağlantısı olmadığı için olabilir. Bütün Assassin’s creed severlerin benim gibi bir sürpriz beklediklerine eminim, ama ne yazık ki o sürpriz bu oyunda yok. Sadece oynamayan arkadaşlara ayıp olmasın diye söylemeyeceğim hikayenin en can alıcı noktası olan kişiyi söylemeyeceğim. Aslında ben başından beri o kişiden şüphelenmiştim. Aslında bu oyunu oynadıktan sonra aklıma bir başka Ubisoft oyunu Farcry 3 Blood Dragon geldi. Oda sanki sırf alın size Farcry eften püften yaptık ne olursa oynayın, Farcry işte. Ama öyle değil işte aynı şey Assassin’s creed’ler için geçerli. Bence yapımcılar zırt bırt oyun çıkaracaklarına biraz bekleyip adam gibi hikayeler hazırlayıp insanlara birazcık bu oyunları özletip sunmalılar. Sadece para kazanmak adı Assassin’s creed olan bir oyun çıkarmak bu doğrultuda hiçte doğru olmasa gerek.

Müzik ve sesler fena değil ama daha iyi olabilirdi. Çoğu şey bir Assassin’s creed oyununa yakışı şekilde değil zaten keşke bu oyunu Dlc olarak piyasaya sürselerdi de hep öyle kalsaydı. Oyunda en iyi şeylerden biri diğer oyunlarda da olduğu gibi çevre ve karakter modellemeleri olmuş. Dövüş mekaniklerine girmiyorum zaten artık dövüş sistemini bilmeyen yoktur sanırım. Oynanabilirlik o kadar da zor değil daha önceden hiç Assassin’s creed oynamadıysanız bile bu oyunu rahat oynayabilirsiniz. Çoğu şeyden sınıfta Assassin’s creed liberation ne yazık ki çeşitlilikte de sınıfta kalıyor. Önceki Assassin’s creed’leri oynadıktan sonra bu oyunun ne kadar boş olduğunu ve bu oyunun hikayenin neresinde olduğunu ve neden piyasaya çıkarıldığına bir anlam veremiyoruz tabii ama sonuçta adamlar parasına bakıyor sadece adı yeter felsefesiyle piyasaya sürüyorlar. Tabii bir oyunun büyük fanları olunca adamlar taştan bile yapsalar oyun milyon satıyor. Ne olursa olsun beğenen kadar beğenmeyen de vardır kim bilir ama ben biraz bu oyunla ilgili yorumlara baktım öyle pekte iç açıcı değil. Bende çok boş pasif ve sığ oyun olduğunu düşünüyorum puan versem 10 üzerinden 5 veririm. Hepinize iyi oyunlar arkadaşlar.



Assassin's Creed Liberation HD Assassin's Creed Liberation HD

Assassin's Creed Liberation HD Assassin's Creed Liberation HD

Assassin's Creed Liberation HD Assassin's Creed Liberation HD

Assassin's Creed Liberation HD Assassin's Creed Liberation HD

Assassin's Creed Liberation HD Assassin's Creed Liberation HD




0 yorum:

Yorum Gönder

Yeni yayınları kaçırma!